LOGO
Sunrise at Bohemian Switzerland forest, Czech republic

GEOGRAFIJA

Češka Republika je država koja se nalazi u centralnoj Evropi. Omeđena je Nemačkom na zapadu, Poljskom na severu, Slovačkom na istoku i Austrijom na jugu.

Najveći deo Češke čini ravničarski deo zemlje koji se prostire preko tri regije: Bohemije na zapadu, Moravije na istoku i Češkog Silezija na severoistoku. Najviši vrh u Češkoj je Sněžka koji se nalazi u Sudetima na granici sa Poljskom. U zemlji postoji i mnogo drugih planina, poput Karkonosze, Orlické hory i Krkonoše.

Reka Vltava teče kroz glavni grad Prag i deli grad na dva dela. Drugi važan grad je Brno, koji se nalazi na jugu zemlje.

Češka ima umerenu kontinentalnu klimu, sa toplim letima i hladnim zimama. Zbog svoje bogate istorije, zemlja je prepuna istorijskih građevina i kulturnih spomenika, a čuvena je po svojim pivnicama i pivu.

Czech Republic Map

Karlovy Vary

Karlovy Vary je grad u zapadnoj Češkoj, poznat po svojim termalnim izvorima, lekovitoj vodi i prelepim zdanjima iz doba Austro-Ugarske monarhije. Ovaj grad je jedna od najpoznatijih banja u Evropi i privlači posetioce iz celog sveta.

Plzen

Plzen je grad u zapadnoj Češkoj, poznat po svojoj pivarskoj tradiciji i čuvenoj pivskoj fabrici Pilsner Urquell, koja se nalazi u ovom gradu. Ovaj grad je takođe poznat po prelepim trgovačkim ulicama, bogatoj istoriji i predivnim zdanjima.

České Budějovice

České Budějovice, takođe poznate kao Budweis, su grad smešten u južnoj Češkoj, poznat po pivu i predivnoj arhitekturi. Grad je osnovan u 13. veku i ima bogatu istoriju.

Prag

Prag je glavni grad Češke Republike i jedan od najlepših gradova u Evropi. Ovaj grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, kulturnom nasleđu, predivnoj arhitekturi, pivu i prelepim parkovima.

Brno

Brno je drugi po veličini grad u Češkoj, smešten u centralnom delu zemlje. Grad je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj i istorijskoj baštini, kao i po univerzitetu koji je jedan od najstarijih u Evropi.

Ostrava

Ostrava je grad smešten na severoistoku Češke, u blizini granice sa Poljskom. Poznata je po svojoj industrijskoj prošlosti, ali danas se transformiše u moderan grad koji nudi razne turističke atrakcije.

Za više informacija pređite preko belih tački.
Izvor slika: ENVATO / Wikipedia / Prague.fm / Vito prevoz / The indipendent

Češka Republika ima brojne prirodne lepote koje oduzimaju dah. Ova zemlja je poznata po svojim predivnim planinama, pećinama, rekama, jezerima i nacionalnim parkovima.

Jedan od najpoznatijih prirodnih bisera Češke su planine Krkonoše, koje se nalaze na granici sa Poljskom. Ovo područje obiluje predivnim pejzažima, brzacima, vodopadima i divljim životinjama. Nacionalni park Krkonoše takođe predstavlja dom najvišeg vrha u Češkoj, Sněžka.

Još jedan popularan nacionalni park je Česki Raj, koji se nalazi u severoistočnoj Češkoj. Ovaj park je prepun stenovitih formacija, planina i dolina, a poznat je po svojim stazama za pešačenje i biciklizam.

Među poznatim prirodnim atrakcijama Češke su i pećine Moravskog krasa, koje su poznate po svojim podzemnim jezerima i neobičnim stenovitim formacijama. Tu su i jezera poput Lipna, koje pružaju savršenu priliku za vodene sportove i aktivnosti na otvorenom.

Uz sve ovo, Češka ima predivne šume, kao što su Šumava i Beskydy, koje nude nezaboravne pejzaže, i reke poput Vltave, koja protiče kroz glavni grad Prag. Ove prirodne lepote privlače brojne posetioce iz celog sveta i predstavljaju nezaobilazan deo turističke ponude ove prelepe zemlje.

Asocijacija srpsko češkog prijateljstva - Beseda Niš © 2023 Sva prava zadržana.

Podeli