LOGO

Hrana

Hrana u Češkoj je poznata po svojoj obilnosti i ukusu, a mnogi specijaliteti se mogu pronaći u tradicionalnim češkim restoranima i pivnicama širom zemlje.

Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih čeških specijaliteta je gulaš, koji se obično priprema od goveđeg mesa, luka, paprike, krompira i drugih začina. Ovo jelo se obično poslužuje sa knedlama ili kruhom.

Drugi popularan specijalitet je svakako češka kobasica, koja se može naći u svim delovima zemlje. Najčešće se poslužuje sa kiselim kupusom i krompirom, ali se može jesti i u pecivu sa senfom i kečapom.

Uz to, tradicionalni češki specijaliteti uključuju i svinski odrezak u pivskom sosu, prašku šunku, češki pohanac (sličan schnitzelu), kao i razne vrste juha i variva.

Kada je reč o slatkišima, češka kuhinja nudi brojne ukusne dezerte poput štrudle od jabuka, knedli od šljiva, preclava (krofnica sa slaninom i kajmakom) i rohliků (slani ili slatki kiflići).

Naravno, u Češkoj se ne može govoriti o hrani a da se ne pomeni pivo. Češka je poznata po svojoj pivskoj kulturi i proizvodnji piva, a mnoga tradicionalna jela se serviraju uz ovaj popularni napitak.

Sve u svemu, hrana u Češkoj je ukusna, obilna i puna različitih aroma i začina. Bilo da probate neki od tradicionalnih specijaliteta ili se odlučite za nešto modernije, češka kuhinja će definitivno zadovoljiti vaše ukuse.

Izvor slike: podravkaiovariations.azureedge.net

Asocijacija srpsko češkog prijateljstva - Beseda Niš © 2023 Sva prava zadržana.

Podeli