postavio Beli Andjeo Info
Uspeh ove poslastice obeležio je brižno osmišljen koncept uključivanja svih čula – možete da vidite kako se trdelnik vrti iznad vatre i polako dobija zlatnu boju, čujete vatru kako pucketa te osjetite kako miris pečenog peciva i cimeta nadražuje sva vaša čula
Češka ukusna, mirisna ulična poslastica trdelnik pravi se od poludizanog tijesta koje miriše na cimet, omotava se na kalupe, peče iznad otvorene vatre te posipa čokoladom, šećerom, lešnicima, pistaćima… Može biti punjena šlagom, sladoledom, suvim i svežim voćem, raznim čokoladnim i vanilin kremama – sve zavisi od maštovitosti majstora koji spremaju trdelnik, ali i želja sladokusaca.
U Češkoj ga smatraju nacionalnom poslasticom, a trdelnik svoj miris širi celim svetom, te je postao popularan, osim u Pragu, i u drugim glavnim gradovoma Evrope i sveta, gde nosi ime chimney cake.
Trdelnik na češkom dvoru
Ovo mirisno testo omotano oko metalnog valjka potiče iz slovačkog mjesta Skalica, koje se nalazi u blizini češke granice. Originalni recept krajem 18. veka doneo je penzonisani mađarski general Jozef Gvadani u Mađarsku, gde je trdelnik i popularizovan. Međutim, nisu ga prigrlili samo Mađari. Njime su potpuno bili oduševljeni i Česi. Tako je postao vrlo popularna poslastica na češkim dvorovima, kasnije i u češkim domovima, a danas na ulicama gradova – te Česi trdelnik smatraju nacionalnom poslaticom.
Trdelnik u posljednjih nekoliko godina doživljava svoje zlatno doba, a uspjeh ove poslastice koja se priprema na ulici obeležio je brižno osmišljen koncept uključivanja svih čula – možete da vidite kako se vrti iznad vatre i polako dobija zlatnu boju, čujete vatru kako pucketa te osjetite kako miris i usks pečenog peciva i cimeta nadražuje sva vaša čula.
Kako napraviti kući ovu predivnu poslasticu:
Sastojci:
450 g brašna, 70 g maslaca, četvrtina šolje šećera u prahu, 2 žumanceta, 15 g kvasca, četvrtina šolje mleka, pola šolje lešnika, četvrtina šolje šećera, 1 jaje, cimet po želji, so
Priprema:
Pomešajte brašno i šećer u prahu i napravite udubljenje u sredini. U njega saspite kvasac i zagrejano mleko. Ostavite da odstoji 10 minuta. U posudu dodajte i rastopljeni maslac, žumanca, prstohvat soli i cimet po želji. Zamesite testo pa ga ostavite da se diže 20 minuta na toplom. Podelite tijesto na više delova pa svaki razvucite u zmijicu, omotajte testo oko namašćenog kalupa pa ostavite da odstoji još 10 minuta. Premažite testo umućenim jajetom, pa ga pospite usitnjenim lješnicima i šećerom. Pecite oko 20 minuta na 180°C pa posipite šećerom u prahu. Ovako pripremljene trdelnike možete puniti nadjevima po želji.
Prijatno Vam bilo
Foto: N.N. Bojana Petković