понедељак, мај 27

Dvostruki češki krunski dragulji

Our beautiful Prague

Češki krunski dragulji čuvaju se u odaji krunskih dragulja u katedrali Svetog Vida. Izlažu se samo u izuzetnim prilikama, jer je njihova finansijska i istorijska vrednost neprocenjiva.

Međutim, posetioci Zamka mogu u svakom trenutku da vide kopije krune, žezla i jabuke u Starom kraljevskom dvoru. Samo pogledajte fotografije pravih dragulja i njihovih replika da vidite da se skiptar i jabuka razlikuju. Žezlo je upravo tako skoro običan tanki štap, a ni jabuka ne liči na simbol češkog kraljevstva, kako smo navikli.

Naredba Karla IV donela je krunu Svetog Vaclava 1346. Iste godine, na njegov zahtev, papa je izdao naredbu da zaštiti ovu krunu. Zabranjuje otuđenje, prodaju ili zalaganje krune. Odlukom Karla IV kruna je postala vlasništvo svetog Vaclava; bila je pozajmljena samo kraljevima na dan krunisanja. Karlo IV je očigledno dao i skiptar i jabuku, koji danas nisu deo češke krune.

Iako prema prvobitnoj odluci Karla IV, krunski dragulji uopšte nije trebalo da napuste Prag, već ih je njegov sin Vaclav IV preneo u zamak Karlštejn početkom 15. veka. Odatle su se dragulji redovno prevozili u Prag za krunisanje čeških kraljeva i nazad posle ceremonija krunisanja.

U narednim vekovima, češki krunski dragulji su čuvani ne samo u Praškom zamku već i u Staroj gradskoj kući ili crkvi Svetog Nikole u ​​Češkim Budejovicama. Razlog je uvek bila briga o bezbednosti dragulja.

Godine 1527. Ferdinand I Habzburg je postao kralj Češke. I tada paralelna priča o draguljima koje je za Ferdinanda izradio 1533. godine zlatar Hans Haler ulazi u priču o draguljima češke krune.

Godine 1637. dragulji češke krune su tajno odneti u Carsku riznicu Beč, gde su ostali do 1791. – transportovani su u Češku samo radi krunisanja. Negde tokom ovog perioda, Habzburgovci su razmenili skiptar i jabuku. Danas se originalni češki gotički dragulji čuvaju u habzburškoj riznici u Hofburgu u Beču. A Ferdinandove dragulje imamo u krunskoj odaji crkve Svetog Vida.

Zašto? Zato što su gotsko žezlo i jabuka bili manje spektakularnog oblika i broja upotrebljenog dragog kamenja, i bili su manje pogodni za izražavanje prestiža Boemskog kraljevstva od dragulja Habzburga.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *