понедељак, мај 27

Počinje 73. Sanremo

izvor Nova.rs

Večeras počinje 73. izdanje Festivala italijanske kancone u Sanremu (Festival della Canzone Italiana di Sanremo), godišnje takmičenje pesama koje se održava u Teatru Ariston, a organizuje i emituje nacionalna televizija RAI.

Festival će trajati do subote 11. februara kada se održava finalno veče, a domaćin i voditelj je četvrti put zaredom Amadeus, koji je i umetnički direktor takmičenja, a ko-voditelj je čuveni pevač Đani Morandi.Među poznatijim pevačima ove godine će u takmičarskom delu nastupiti: Ana Oksa (pobednica 1989. i 1999), Marko Menjoni (pobednik 2013), Giorgia (pobednica 1995), Levante, Ariete, Elodi… A među gostima festivala biće: Al Bano, Depeche Mode, Black Ayed Peas, Maneskin (pobednici 2021) i mnogi drugi.

Festival italijanske kancone Sanremo jedan je od najstarijih i najznačajnijih festivala zabavne muzike u svetu i Evropi, koji se svake godine održava u italijanskom gradu Sanremu.Sanremo se često koristio kao takmičenje za odabir italijanskog predstavnika za Pesmu Evrovizije. Pokrenuo je karijere nekih od najuspešnijih italijanskih muzičkih izvođača, uključujući Lauru Pauzini, Erosa Ramacotija, Andreu Bočelija, Džorđu, Il Volo, i Maneskin.

Prvo izdanje festivala u Sanremu, održanog između 29. i 31. januara 1951. godine, emitovala je RAI-ova radio stanica Rete Rosa, a jedina tri učesnika bila su Nila Pici, Ahil Toljani i Duo Fasano. Počevši od 1955. godine, sva izdanja festivala direktno je prenosila italijanska TV stanica Rai 1.Festival italijanske kancone dugo je vremena bio zvezda vodilja trendova u zabavnoj muzici, ne samo u Italiji, nego i na čitavom Mediteranu, uključujući tu i Jugoslaviju.

Prošlogodišnji pobednici Sanrema bili su pevači Mahmud i Blanko sa zajedničkom pesmom „Brividi“. Finale festivala 2022. pratilo je 13.300.000 gledalaca. Bila je to najveća gledanost u poslednjih dvadeset godina.

„Da biste razumeli Italiju, morate pogledati San Remo”, rekao je Romano Lupi, pisac knjige o ovom čuvenom festivalu. Bez sumnje, Sanremo je međugeneracijski fenomen.Ove godine, u direktnom prenosu na RTS 3, moći ćete da pratite četiri polufinalne večeri, a 11. februara na RTS 2 finalno veče najstarijeg italijanskog festivala.

Ricchi e Poveri Foto: Maria Laura Antonelli / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *