понедељак, мај 27

ПРЕД ПОРЕЗНИЦИМА 2 МИЛИОНА РАЧУНА: Прорадио нови контролни центар пореске управе о свим трансакцијама

novosti.rs

ПРВА електронска фактура прошла је јуче кроз продукциону верзију Система електронских фактура.

На њега се досад пријавило 1.768 фирми, а већина су, њих 1.398, корисници јавних средстава. Министартсво финансија подсећа све јавне институције и предузећа да до 1. маја морају да пређу на систем е-фактура. Исту обавезу имају и сви приватници који фактуришу обавезе јавном сектору. Истог дана почиње и обавеза да се сав промет у Србији евидентира преко система е-фискализације.

Министар финансија Синиша Мали обишао је јуче нови контролни центар Пореске управе.

Из њега ће порезници пратити пословање пореских обвезника у новом систему е-фискализације. Тренутно пред очима порезника изда се сваког дана по два милиона рачуна. Контролна табла показује податке колико је обвезника фискализације прешло на нови модел, колико је њих пријавило пословне просторије, колико њих је добило безбедносни елемент, па и колики ко има промет по дану, недељи, месецу…

– Цела Србија се види као на длану, сви порески обвезници и њихов промет се виде у реалном времену – рекао је министар Мали.

– Управо је то оно што смо желели да постигнемо како бисмо увели ред у фискализацију.

Ближи се 1. мај, рок до кога су сви обвезници дужни да пређу на нови систем. Око 140.000 обвезника се пријавило за нови систем са 200.000 малопродајних објеката односно локација. Исплаћене су субвенције за све захтеве који су стигли а то је око 130.000 обвезника који су добили по 100 евра по малопродајном објекту и 100 по фискалном уређају.

Онлајн фискализација знатно олакшава посао порезницима. Од 1. маја ће у реалном времену моћи да прате све трансакције у земљи. Директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић објашњава да ће им то омогућити напреднију анализу ризика.

– Након тога се раде разне анализе и инспектори ће ићи у циљане контроле са великим бројем информација о пореском обвезнику и продајном месту које је предмет контроле – рекла је Драгана Марковић.

– Велики број обвезника се укључио у нову фискализацију.

Када је реч о електронским фактурама, са првим даном маја, обавеза важи за јавни сектор, али и приватнике који им испостављају рачуне. Продукциона верзија Система електронских фактура доступна је на адреси efaktura.mfin.gov.rs. Они који се региструју преузимају сва права и обавезе прописане Законом о електронском фактурисању. Послате и примљене електронске фактуре имају својство веродостојних исправа.

– Регистрација на продукционој верзији Система електронских фактура ће се аутоматски пренети и на демо верзију тог система, у случају да није отворен налог на новој демо верзији – поручују у Министартсву финансија.

– Нова демо верзија Система електронских фактура је доступна на адреси demoefaktura.mfin.gov.rs. Следеће седмице организујемо и завршну обуку „Примена система електронских фактура“, за све локалне самоуправе, јавна предузећа и установе.

Учесници обуке ће бити детаљно упознати како са правним оквиром примене електронских фактура, тако и са могућностима ажурираног система електронског фактурисања, начином коришћења, те најчешћим сценаријима за слање и пријем.

РОКОВИ ЗА ПРИВАТНИКЕ

МИНИСТАРСТВО финансија поручује да ће захваљујући е-фактурама, од 1. маја, пословање са државом постати економичније и сигурније. Следећи који су у обавези да примају и чувају електронске фактуре су – приватници. Субјекти приватног сектора мораће да примају и чувају електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора од 1. јула 2022. године. Обавеза издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступа 1. јануара 2023. године.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *