понедељак, мај 27

Šest decenija rada  Iv Sen Lorana

izvor City Magazin

Slavni francuski dizajner uticao je na razvoj mode od početka šezdesetih godina XX veka, i u okviru svoje modne kuće predstavio mnoge autentične, inventivne kolekcije i hrabro preoblikovao siluetu. Spojio je udobnost i eleganciju i osmislio svakodnevnu modu koja odiše glamurom i sofisticiranošću – novi stil za novo doba. Danas se smatra jednim od najvećih modnih dizajnera u istoriji, a veliki jubilej – 60 godina od osnivanja njegove kuće – obeležava se u Francuskoj na poseban način.

Čak šest muzeja u Parizu istovremeno realizuje izložbe posvećene Iv Sen Loranu. U svet mode zakoračio je kao veoma mlad. Dizajner Kristijan Dior je u njemu prepoznao svog naslednika, a nakon njegove iznenadne smrti, 1958. Sen Loran se našao na čelu kuće Dior.Zabeleženo je da je prva ISL kolekcija, predstavljena 1958, ustalasala modnu javnost i Sen Loranu donela međunarodnu slavu. U pitanju su bile trapezaste haljine A kroja koje sežu do ispod kolena. Bolni razlaz sa kućom Dior koji se dogodio par godina kasnije usmerio je Sen Lorana ka samostalnoj karijeri. Dizajner je, naime, 1960. bio regrutovan i poslat na vojni front u rodni Alžir u kom se vodio Rat za nezavisnost. Loran je na obali Mediterana proveo detinjstvo i mladost, u Pariz je otišao sa 17 godina da bi upisao dizajnersku školu.
Tokom ratnih godina Sen Loran je dobio otkaz u kući Dior. Po povratku iz rata Loran je tužio Diora, dobio odštetu, i zajedno sa životnim i poslovnim partnerom Pjerom Beržeom osnovao sopstvenu modnu kuću.

Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Nakon otvaranja modne kuće 1962. Sen Loran je postao jedan od najinteresantnijih i najuticajnijih dizajnera u Parizu. Tako je, recimo, komade muške mode prilagodio ženama i 1966. godine predstavio svoj prvi smoking za žene – Le Smoking. Ovaj komad spojio je sa belom košuljom sa volanima i satenskim naramenicama, i šokirao modni svet. ISL je predstavio i prvo žensko odelo sa pantalonama, safari jaknu 1968, i kombinezon 1969.
Svi ovi komadi inspirisani muškom odećom a prilagođeni ženama predstavljali su spoj funkcionalnog i glamuroznog, novu viziju stila.

Sredinom šezdesetih Loran je predstavio i interesantnu Mondrian kolekciju – mini haljine trapezastog kroja sa geometrijskim printovima inspirisane slikama Pita Mondrijana, a tokom sedamdesetih predstavio je i glamurozne modele mini sukanja, ali i raskošne, jarke i upečatljive kolekcije nadahnute tradicionalnom ruskom narodnom nošnjom. Sen Loran se često poigravao formama, krojevima i materijalima. Koristio je i metalik materijale, predstavio prozirne modele, kapute i jakne zanimljivih formi i boja. A nadahnuće je pronalazio u umetnosti, istoriji, na različitim meridijanima.

Poznat je i kao kreator koji je oslobađao i osnaživao žene, i stvarao nosivu modu koja pomera granice i uliva ženama dodatno samopouzdanje. On je i prvi modni dizajner koji je demokratizovao modu – najpre je otvorio pogon za masovnu proizvodnju, a zatim i prodavnicu svakodnevne (ready to wear) odeće. Butik u Parizu otvoren 1966. godine, uspešno je počeo da prebacuje fokus sa visoke na svakodnevnu modu. Ideja je bila da se tržištu ponude dostupni, pristupačni modeli, i širi spektar modernih stilova. A jedan od prvih kupaca u ISL butiku, zabeleženo je, bila je Katrin Denev, slavna Francuskinja koja je bila muza velikog kreatora, nadahnuće i ideal, i glumica za koju je osmislio kostime u mnogim filmovima.

Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Do 1980-ih, Sen Loran je postao modna ikona. Postao je prvi dizajner koji je imao retrospektivu svog rada – velika izložba priređena je 1983. u Metropoliten muzeju u Njujorku. Nakon toga Sen Loran je stvarao još desetak godina. Krajem XX veka prodao je svoju modnu kuću, a poslednje godine života proveo je u vili u Marakešu. Pred kraj života je odlikovan najvećim priznanjem u Francuskoj – Orden Legije časti uručio mu je francuski predsednik Sarkozi. Iv Sen Loran je umro u Parizu, 2008, nakon kraće bolesti.

Na svojoj poslednjoj reviji visoke mode 2002. godine slavni kreator je, osvrćući se na svoju karijeru, otkrio svoju profesionalnu ideju vodilju.

„Uvek sam želeo da budem u službi žena. Želeo sam da ih pratim u velikom pokretu za oslobođenje koji se dogodio prošlog veka.“

Muzej Iv Sen Lorana u Parizu otvoren je 2017, u zgradi nekadašnje ISL Kuće visoke mode. Naredne, 2018, otvoren je i Muzej Iv Sen Loran u Marakešu, prelepom marokanskom gradu u kom je slavni kreator često boravio.  

Iv Sen Loran u muzejima

Za šest istovremenih izložbi u pariskim muzejima vlada, od početka godine, veliko interesovanje. Prvobitno je planirano da sve izložbe budu otvorene do sredine maja, ali su postavke u Luvru, kao i u Muzeju Iv Sen Loran u Parizu produžene do 19. septembra.

Projekat Iv Sen Loran u muzejima odaje počast kreativnom nasleđu velikog dizajnera, a organizovala ga je Fondacija Pierre Berge – Ives Saint Laurent, u saradnji sa muzejima Luvr (Musée du Louvr), i Orsej (Musee d’Orsai), Centrom Pompidu (Pompidou), Pikasovim muzejem (Musee Picasso-Pariz), i Muzejom moderne umetnosti (Musee d’Art Moderne de Paris).

Postavka u Luvru predstavlja neke od Sen Loranovih najizuzetnijih odevnih predmeta, uključujući jakne izvezene zlatom i kristalima. Odabrani eksponati dočaravaju bogatstvo razliitih uticaja i predstavljaju najfinije francuske zanatske veštine. Izutetni, glamurozni i veoma zanimljivi odevni predmeti izloženi su u Apolonovoj galeriji u Luvru.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *