понедељак, мај 27

Šta ovog leta ne smete da unesete u Grčku?

pressserbia.com foto Energy press

Grčka će i ovog leta biti jedna od omiljenih destinacija srpskih turista. Očekuje se da će oko 900.000 naših ljudi letovati na Peloponezu, a tome je doprinelo i ukidanje skoro svih protivepidemijskih mera, ali i dugogodišnje navike, blizina destinacije, pa i relativno pristupačne cene smeštaja i vanpansionske potrošnje.

Budući da su u poslednje dve godine glavne dileme prilikom putovanja uglavnom bile vezane za pandemiju, odnosno potrebnu zdravstvenu dokumentaciju – potvrde o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, negativni testovi i slično, turisti su već pomalo zaboravili na standardna carinska pravila prilikom prelaska granice. A šta sve putnici i u kojoj količini mogu sa sobom poneti u Grčku?

Putnici koji dolaze avionom iz zemalja koje nisu članice EU, poput Srbije, mogu uneti najviše 200 cigareta, četiri litra vina ili jedan litar žestokog pića i parfem u pakovanju do 50 grama. Što se tiče novca, dozvoljeno je sa sobom poneti do 10.000 evra u gotovini (ili ekvivalentnu količinu novca u drugoj valuti). Svaki veći iznos mora da se prijavi na granici.

Putnici koji dolaze drumskim saobraćajem iz zemalja koje nisu članice EU mogu poneti 40 cigareta, 20 cigara ili 50 grama duvana, jedan litar žestokog pića (jačeg od 22 odsto alkohola), dva litra vina i 50 grama parfema. Gotovina je takođe ograničena na 10.000 evra, pišeBiznis.rs. Cigarete, antikviteti, daske za surfovanje…

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 komada (jedan boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (dve kutije) kada se primenjuje niži limit. U praksi se zaista dešavalo da grčki carinici naprave problem, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane. Tada su se pozivali upravo na ovaj niži limit, ali u dosta slučajeva nisu ni pitali za cigarete, niti pretresali autobuse i automobile.

U Grčku je zabranjeno unositi biljke sa zemljom. Iznošenje antikviteta je zabranjeno bez posebne dozvole Arheološke službe u Atini, a protiv onoga ko bude ignorisao ovaj propis biće pokrenut krivični postupak. Jedna daska za surfovanje po osobi može biti uvezena/izvezena bez carine, ukoliko je prijavljena u pasošu prilikom dolaska. Rastu cene transporta

Uprkos tome što je najveći broj turista očekivao da će im letovanje ove godine biti opuštenije zbog bolje epidemijske situacije, rat u Ukrajini ima prilično veliki uticaj i na turizam, i to u vidu poskupljenja i otežanog transporta. Zbog toga su turističke agencije često prinuđene da putnicima naplate veću cenu od ugovorene – i to od 10 do 15 evra za autobuski i od 30 evra za avionski prevoz.

Kada je reč o cenama smeštaja, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić nedavno je rekao da su one nepromenjene u odnosu na ugovore koje su turisti sklopili sa agencijama.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *