понедељак, мај 27

Turizam spaja kulture i razvija ekonomiju

Od planina i reka, preko izuzetnih kulturno-istorijskih mesta do autentične hrane i zabave, turistička ponuda istočne Srbije i Donjeg Podunavlja sve je privlačnija. Kako bi turistička ponuda postala još bogatija, a dobrodošlica dodatno potkrepljena odličnim uslovima, potrebno je konstantno ulaganje u razvojne projekte.

Sa tim ciljem, na Golubačkoj tvrđavi potpisani su memorandumi o razumevanju između Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ i sedam opština i gradova Donjeg Podunavlja i istočne Srbije, koji u fokusu imaju projekte za unapređenje turizma.

Čestitajući predsednicima opština i gradonačelnicima potpisivanje memoranduma, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao: „Osećam da imam jedinstvenu perspektivu kada govorim o turizmu u Srbiji, pre svega, kao predstavnik Evropske unije i njene podrške u ojačanju privrede Srbije, a zatim i ako ne kao turista, onda kao stranac u Srbiji. Iz obe perspektive, turizam je očigledan izbor za nacionalni razvojni prioritet. Fokus EU na turistički potencijal je na sličan način dvostruk – prvo zato što je EU nepokolebljiva u podršci kulturi i zajedničkom nasleđu i drugo zato što konkurentna turistička industrija otvara radna mesta“.

„Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam danas na Golubačkoj tvrđavi i što današnja ceremonija baš na ovoj lokaciji, jer je ona mesto zajedničkog srpskog i evropskog kulturnog nasleđa, a čiji je današnji izgled rezultat snažnog partnerstva Srbije i EU“, dodaje ambasador Žiofre.

“Veoma mi je drago da u ovom delu Srbije imamo nekoliko strateški važnih projekata iz oblasti promocije kulturnog nasleđa koji daju turističkoj ponudi Srbije izvanrednu reputaciju u tom segmentu turizma. Rajačke pimnice, Fetislam i Feliks Romulijana, uz sve ostale lokalitete koji su danas pomenuti u sedam opština potpisnica Memoranduma, najbolji su primer kako i uz pomoć EU fondova može da se unapredi turistička ponuda Srbije.  O tome sam nedavno razgovarala i sa predsednicima opština i gradova Borskog i Zaječarskog okruga, pre svega o svim budućim projektima koji mogu da budu finansirani iz pretpristupnih fondova EU i druge razvojne pomoći koja je Srbiji na raspolaganju na putu reformi i EU integracija“, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Turizam je taj koji spaja ljude, spaja kulture, ali i menja navike. EU je najveći trgovinski partner Republike Srbije, međutim EU je i partner u unapređivanju mnogobrojnih sektorskih politika, kao i demokratskih vrednosti naše zemlje. I upravo ovaj projekat EU za kulturno nasleđe i turizam naglašava vezu između kulture i turizma i značaj naše saradnje i važnost koliko naše aktivnosti treba da kreiraju jedan novi zajednički, kreativni i kvalitetan turistički potencijal naše države“, rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Jelena Milenković-Orlić.

„Za nas je bitno da imamo odličnu saradnju sa gradovima i opštinama, da ih podržimo u njihovim idejama u poboljšanju turističke ponude. Ovi projekti će takođe pomoći da se stvore nova radna mesta i bolje ekonomske perspektive za ljude u regionu,“ izjavio je vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i predstavnik GIZ-a Aleksandar Bec.

Ambasador EU Emanuele Žiofre nastavlja obilazak istočne Srbije gde će se upoznati i sa drugim aktivnostima projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, kao što su  rekonstrukcija tvrđave Fetislam u Kladovu i Rajačke pivnice kod Negotina na kojima će uskoro početi radovi na poboljšanju infrastrukture.

Evropska unija opredelila je preko 650 hiljada evra kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, koji sprovodi GIZ, za projekte namenjene razvoju turističke ponude u Smederevu, Velikom Gradištu, Golupcu, Majdanpeku, Kladovu, Negotinu i Zaječaru.

Projekat EU za kulturno nasleđe i turizam finansiraju Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke, koji, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom za evropske integracije, sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Zaštita i promocija kulturnog nasleđa, kao i podrška kreativnim industrijama, sastavni su deo misije EU u Srbiji. EU prepoznaje značaj koji srpsko kulturno nasleđe ima za Evropu i svet. Obnova Golubačke tvrđave, Franjevačkog samostana u Baču, Pirotskog Grada, sinagoge u Subotici, koja datira iz 1902, izgradnja Centra za posetioce u Lepenskom viru, rekonstrukcija Botaničke bašte „Jevremovac”, u Beogradu, obnova Narodnog pozorišta u Beogradu – neki su od najvažnijih projekata koje je EU finansirala u Srbiji. 

europa.rs

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *