понедељак, мај 27

101. toranj: Gotova fasada novog obeležja Praga s potpisom arhitekata Zahe Hadid

autor Andjela Aleksić izvor: gradnja.rs

Novi objekat je svojom visinom, savremenom formom ali i materijalizacijom preoblikovao urbani pejzaž Praga – grada sa sto tornjeva.

Prostirući se na 28.000 kvadrata, ovaj kancelarijski i maloprodajni kompleks, za koji projekat potpisuju Zaha Hadid Architects, izdiže se na sedam spratova u svom istočnom i devet spratova u zapadnom delu.

Kao ključna karakteristika zgrade Masaryčka jeste njena integracija sa modernizovanom istorijskom železničkom stanicom Masaryk.

Foto: Boys play nice

Ovaj objekat karakterišu peraja na fasadi koja služe i kao zaštita od pregrevanja.

Crpeći inspiraciju iz „zlatnog grada sa 100 tornjeva“, ovaj objekat karakterišu peraja na fasadi koja služe i kao zaštita od pregrevanja, ali i predstavljaju međusobnu igru vertikalnih i horizontalnih elemenata. Ovaj element je posebno uočljiv na fasadi koja je okrenuta prema tornjevima Starog grada.

Zgrada Masaryčka se na ovaj način upušta u vizuelni dijalog sa starim gradom Praga. Međutim, ono što je najvažnije jeste da je ovim projektom dobijen je novi javni trg. On poboljšava pristup platformama smeštenim ispod terena i omogućava uspostavljanje pešačke rute između ulica koje su na suprotnim stranama stanice.

Parking na obližnjem bulevaru zamenjen je novim javnim trgom koji služi kao kapija u grad za putnike koji dolaze iz prigradskih i međugradskih mesta, kao i za one koji se voze ekspres železničkom linijom do međunarodnog aerodroma.

Foto: Boys play nice

U okviru objekta i oko njega zasađene su bilje i drveće lokalnih vrsta, koji se navodnjavaju kišnicom

Objekat Masaryčka je posvećen održivosti, sa ciljem da postigne LEED Platinum sertifikat. Zgrada ima dvostruko izolovanu fasadu za optimizaciju prirodnog svetla, kao i terase koje pružaju direktan pristup otvorenim prostorima, a tu su i zajedničke otvorene terase sa kojih se može uživati u panoramskom pogledu na grad.

Integrisani pametni sistemi prate i prilagođavaju kontrolu ambijenta unutar objekta, smanjujući pritom potrošnju energije.

U okviru objekta i oko njega zasađene su bilje i drveće lokalnih vrsta, koji se navodnjavaju kišnicom.

Takođe, čitav objekat daje prioritet lokalnim dobavljačima, kao i materijalima sa visokim sadržajem recikliranih komponenti što je usaglašeno sa ciljevima za 2025. godinu postavljenim od strane RIBA 2030 Climate Challenge.

Ceo projekat gotov 2026. godine

Za sada je u potpunosti izvedena fasada objekta, kao i deo unutrašnjeg prostora, a očekuje se da će celokupan projekat biti gotov i otvoren 2026. godine.

Faktografija

naziv objekta:  Masaryčka zgrada

mesto:  Prag, Češka

autor:  Zaha Hadid Architects

površina:  28.000m2

fotografija:  Boys play nice

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *