субота, јул 20

Kako napraviti najbolje knedle od krompira: Po receptu majstora knedli Petra Kosinera

postavio Beli Andjeo Info

Kako napraviti savršene knedle od krompira
Savladavanje savršenih knedli nije zabavno. Na njima se ne džabe proverava kulinarska veština domaćica početnika – onaj ko ih sjajno pripremi može da se oženi, rekli su jednom.

Danas, iako knedle više nisu garancija srećnog braka, u svakom slučaju je dobro znati da ih kuvate. Kupovne ne mogu biti jednake domaćim, što se ne odnosi samo na lepinje, već i na krompirove.

Osim toga, ove druge se malo lakše spremaju u odnosu na kvasne, a mnogo bolje idu uz neka jela, na primer svinjsko pečenje sa spanaćem ili pečenje patke sa kupusom.

Recept:

– 700 g krompira,

-150 g bebi griza,

-1 jaje, pola kašike skrobnog brašna (po potrebi i više),

-2 kašičice soli za testo (oko 10 g),

-1 kašičica soli za testo voda za kuvanje knedli.

  1. Krompir nemojte guliti i prethodnog dana kuvati u slanoj vodi. Neka se dobro osuše i ohladi. Uzmite veliki lonac kapaciteta najmanje 5 litara i napunite ga vodom do dve trećine. Začinite kašičicom soli, stavite na šporet i počnite da zagrevate do tačke ključanja.
  2. Krompir oljuštite i narežite pola krupno, pola sitno. Na ovaj način testo će biti savršeno! Dodati jaja, so, skrob, polovinu griza i brzo rukama izraditi testo. Postepeno sipajte ostatak griza i mesite rukama dok se sve ne sjedini u jednu veliku i ne previše lepljivu lepinju. Podeliti na dva jednaka dela i od svakog formirati rolat debljine oko 5 centimetara.
  3. Do tog vremena, voda u velikom loncu bi trebalo da proključa. U njega pažljivo ubacite obe knedle. Ako ih malo ostavite na kuhinjskom pultu, testo će početi da se ređa. Sa takvom knedlom je teže rukovati, ali uglavnom povećava rizik da će se knedla prekuvati ili imati grublju strukturu nakon kuvanja.
  4. Čim voda ponovo počne da ključa nakon što stavite knedle, velikom kašikom pažljivo ih ogulite sa dna i kuvajte 20 minuta ravno, povremeno gurajući ili okrećući drvenom kašikom.
  5. Knedle se mogu kuvati i na pari. Pre parenja potrebno je kornet za knedle natrljati uljem kako se ne bi lepio i pocepao prilikom skidanja. Knedlu stavite na paru i odmah ostavite da se potpuno kuva tako da se ispod poklopca stvori veoma intenzivna para. Zatim knedle kuvajte isto vreme kao i u vodi.
  6. Kuvane knedle izvadite iz vode pomoću kutlače sa prorezima ili najmanje dve kašike. Kada želite da poslužite knedle, isecite ih čvrstim koncem ili oštrim nožem.

Podeli