субота, јул 20

Istorija legendarne ZON limunade: Fabrika sode je osnovana u 19. veku i njena kultna pića i danas se proizvode

postavio Beli Andjeo Info

U vreme socijalizma asortiman limunada nije bio tako širok kao danas. Među limunadama malina je bila kralj. Za mnoge je simbol detinjstva i još uvek osvaja čuvene američke gazirane pića u pabovima. Znate li da je ZON bio jedan od prvih?

Maline i druge limunade
Iako je malinovka bila jedna od najpopularnijih limunada u prošlosti i mnogi su njen pompezni povratak u češko gostoprimstvo dočekali sa oduševljenjem, to nije bilo jedino slatko piće sa mehurićima koje se pijuckalo zbog žeđi i ukusa.

Ostavljajući po strani druge hitove u vidu kofole, citrokole ili vinove loze, pored maline, često su se nalazile „limoske“ narandže ili limuna na točenju ili u providnim staklenim flašama.

Nisu se toliko razlikovale jedna od druge, pa je mušterija obično odlučivala da li želi crvenu ili žutu limunadu, koja se potom sipa u pintu ukrašenu oslikanim krugovima ili, na bazenima, u čaše od voštanog papira.

Crvena ili žuta?
Tada su se limunade najčešće proizvodile u fabrikama sode, kojih je bilo mnogo širom zemlje, a u vreme socijalizma bile su pod raznim državnim preduzećima.

Nije bilo mnogo igre sa brendovima, boce limunade obično nisu imale ni etiketu, a proizvođača i ukus možete pronaći samo na krunskom čepu. I često je to bila samo obična bezalkoholna ili limuzina etiketa, a izbor je zaista zavisio samo od boje. Međutim, poreklo nekih proizvođača limunade seže daleko u prošlost, kao što je, na primer, ZON iz Trebiča.

Prve limunade u srednjoj Evropi
Istorija limunada, koje često nose nadimak ZONki, počinje još u 19. veku, tačnije 1879. godine, kada je porodični biznis osnovao meštanin Ferdinand Kubeš pod imenom Tovarna na vodu dodovou, gaziranih limunada i voćnih sokova. , Ferdinand Kubeš, Trebič. On je bukvalno bio pionir, jer je bio jedan od prvih u centralnoj Evropi koji je razmišljao o proizvodnji limunada za gašenje žeđi.

Ideja je bila briljantna i ubrzo je njome proslavio uspeh. I to toliko da je reč „zonka“, koja potiče od brenda ZON, što je skraćenica za osvežavajuća pića za zdravlje, čak i sada sinonim za limunadu u Trebičkom kraju. Dokaz uspeha je to što ZON limunade možete piti i danas, a prodaju se u istim bocama od jedne trećine u koje su flaširane od 1927. godine.

Limunada sa mnogim nagradama
Jedino što je posebno u vezi sa ZON limunadama je to što su napravljene od čisto prirodnih sastojaka i izvorske vode sa niskim sadržajem minerala. Aromatizovani su voćnim sirupima sopstvene proizvodnje, koji su takođe pripremani u mnogim neobičnim ukusima, na primer od plodova žutike, matičnjaka ili takozvanog roks soka sa ukusom tvrdih bombona.

Pošto su limunade bile uspešne, kompanija je 1901. godine registrovala zaštitni znak u obliku zvezde sa inicijalima FK 1879. Do danas se može naći na flašama sa limunadom. ZONki su bili čak toliko dobri da su na međunarodnoj izložbi bezalkoholnih pića u Parizu nagrađeni zlatnom medaljom, a kompanija je kasnije osvojila prestižnu titulu c. k. sudskog dobavljača.

Dvadesetih godina prošlog veka limunada se uglavnom prodavala u restoranima, a proizvođač je naravno preporučio da se služi samo ledeno hladna. Da bi obezbedio ovaj viši standard, besplatno je isporučio 10 kg veštačkog leda na svakih 100 boca.

Limunada može biti i plava
Godine 1949. kompanija ZON je nacionalizovana i limunade su se proizvodile pod zastavom raznih državnih preduzeća. Ali ZONki je opstao, a kada je kompanija 1993. vraćena prvobitnim vlasnicima, drugi iz porodice Kubeš mogli su da nastave prvobitnu tradiciju. Njihova malina, koja je, ipak, bila prva aroma ZONeka, zajedno sa zelenom jabukom, cvrči i danas.

Kao što smo već napomenuli, Zonki je u početku imao mnogo ukusa koji su danas manje uobičajeni, na primer ribizla, ogrozd, višnja, borovnica, brusnica ili borovnica. Narandža je dodata tek sedamdesetih godina, njihova plava limunada, koja se danas prodaje pod imenom Laguna, kasnije je postala veliki hit. ZONka med je takođe popularan.

Podeli