понедељак, мај 27

BALI

Destinacija koja nudi avanturu, ali i puno romantike. Satima se čudite bezbrojnim jezerima i budite impresionirani veličinom hramova. Čaj, pirinač, vodopadi, hramovi, kultura, samo su četiri male reči kojima bismo mogli da opišemo očaravajući Bali.

Putovanje na Bali će vam izgledati kao živi san i sigurno ćete ga ponovo posetiti prvom prilikom. Destinacija puna osmeha koja posetiocu odiše jedinstvenim osećajem mira i spokoja, a njena prirodna lepota, posebni hramovi sa mnogo krovova i način života njenih stanovnika učiniće da je zavolite i zauvek sačuvate u srcu.

Ima beskrajne plaže, šumovita područja, pirinčana polja, mala živopisna sela, spomenike, gostoljubive stanovnike, pa čak i aktivne vulkane! Malo ostrvo, koje impresionira svojim lepotama. Prema legendi, ovo mesto je bilo poslednja Budina zemaljska stanica. Posetilac će videti i diviti se hramovima posvećenim božanstvima i kraljevima. U stvari, ako je tamo tokom „svetih dana“, kada se veruje da duhovi i razna božanstva dolaze na zemlju, tada će biti svedok šokantnih manifestacija obožavanja. Tokom festivala, ljudi nude korpe sa hranom i šareno egzotično cveće. Sve ovo daje Baliju mističnu atmosferu, koja izaziva interesovanje posetilaca. Luksuzne hotelske jedinice, velike pijace, prodavnice, zadivljujući restorani i prostori za zabavu, kao i bezbroj mogućnosti za vodene sportove i druge aktivnosti, čine Bali jednom od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija.

Ako želite tradicionalnije i autentičnije iskustvo sa Balija, predlažemo da izbegavate južni deo ostrva. Na Baliju je velika gužva u avgustu, septembru i za vreme Božića i Nove godine. Australijanci biraju da posete ostrvo tokom školskog raspusta, početkom aprila i krajem juna do kraja septembra, dok ga domaći turisti posećuju tokom svojih nacionalnih praznika.

Bali je mesto koje se sastoji od mnogih prirodnih čuda. Ovo područje ima neke od najačaravajućih plaža na svetu.

Šta posetiti na Baliju

Poseta verskim objektima na Baliju je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite. Mnoga od ovih svetih mesta datiraju hiljadama godina unazad i čudesno su izdržala test vremena.
Da bi vaše putovanje na Bali bilo zadovoljavajuće iskustvo, trebalo bi da posetite hram Tirta Empul i uronite u bazen za pročišćavanje. Druga sveta mesta koja vredi posetiti su Hram Majke Besakiha i primorski hram poznat kao Tanah Lot.

Umetnost
Umetnost, i tradicionalna i moderna, je svuda na Baliju i nemoguće je ne primetiti je. Ubud je umetnička prestonica ostrva i ima mnogo muzeja i niz neformalnih radionica i maloprodajnih objekata. U muzejima Ubuda naći ćete radove domaćih umetnika, kao i dela mnogih stranih umetnika, koji ili imaju jak afinitet na Baliju ili su ostrvo učinili svojim stalnim domom.

Takođe možete svratiti u jedan od lokalnih muzeja da vidite istorijske relikvije i neprocenjiva umetnička dela.

Neverovatna umetnička dela domaćih umetnika mogu se videti u Muzeju Neka koji predlažemo da posetite. Pored toga, možete pronaći složene skulpture i detaljne slike unutar Muzeja umetnosti Agung Rai.

Konačno, znajte da je veoma lako pronaći ova vrhunska turistička mesta. Sve što vam treba je detaljna mapa područja.

Spa i tretmani
Bali je raj za ljubitelje banje iu gradu ih možete pronaći veliki izbor.
Tradicionalna masaža se obično radi uljem, a lokalno stanovništvo koristi posebnu tehniku da vas opusti. Za razliku od visokih iznosa koje biste platili u zapadnoj zemlji za banju, na Baliju ćete naći mnogo jeftinije ponude i veoma kvalitetne masaže.

Kupovina
Bali je takođe raj za svakog potrošača. Tamo ćete naći veliki izbor različitih proizvoda koji se nude po prilično razumnim cenama. Kupovina može igrati vodeću ulogu u vašem putovanju ako se ne obuzdate!

Popularni brendovi sportske odeće dostupni su u raznim prodavnicama u Kuti i Legijanu po cenama oko 30-50% nižim nego u svom rodnom gradu. Ako masovna kupovina nije vaš stil, isprobajte sve veći broj butika u Seminjaku, podržavajući tako mlade, lokalne dizajnere. Jalan Laksmana je dobra polazna tačka za ovu vrstu kupovine.

Bali je ostrvo zanatlija, pa su umetnost i zanati uvek popularni. Pokušajte da kupite neke originalne radove, ako možete, umesto da kupujete u prodavnicama „replika“ u Kuti ili Sanuru. Dobićete više zadovoljstva kupovinom proizvoda direktno od proizvođača, a takođe ćete videti majstora u izraadi istih. Bali ima ogroman asortiman lokalnih slika, korpi, kamenih i drvenih skulptura, srebrnog nakita, keramike, staklenih predmeta i još mnogo toga.

Osušeni začini i kafa su veoma popularni artikli za kupovinu. Većina supermarketa ima posebno dizajnirane poklon pakete za turiste Ako posećujete Bedugul, bolje je da ih kupite na tradicionalnom tržištu Bukit Mungsu.

Hrana na Baliju

Bali ima veliki izbor kafića i restorana, koji služe i indonežanska i internacionalna jela. Probajte manje lokalne restorane, a ne turističke. Hrana u prvim je i kvalitetnija i jeftinija. Obavezno probajte najpoznatija jela Indonezije kao što su nasi goreng (prženi pirinač), nasi campur (izgovara se champur nasi, pirinač na pari sa raznim povrćem i mesom) i mie goreng (prženi rezanci).

Restorani u Padangu su dobar izbor sa finansijske tačke gledišta i gosti mogu uživati u jelima autentične indonežanske kuhinje, koja se razlikuju od onih na Baliju. Opcije su obično vidljive iz prozora restorana gde možete izabrati šta želite. Šta god da odaberete obično se servira sa pirinčem na pari.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *