понедељак, мај 27

Krajkovačko jezero-dragulj  na padinama Malog Jastrepca

tekst i slika E.V.

Nastalo izgradnjom brane na Krajkovačkoj reci,1986. godine ovo jezero je veoma brzo postalo omiljeno izletište avanturista iz jugoistočnog dela zemlje ali i cele Srbije.Krajkovačko jezero,smešteno je u blizini sela Krajkovac po kojem je i dobilo ime, na jugozapadnom delu planine Mali Jastrebac  Od Niša je udaljeno 25 kilometara.
Jezero ima oblik latiničnog slova L,široko je 600 metara a njegova maksimalna dubina iznosi 40 metara.
Voda je na jezeru izuzetno čista ,zbog toga jer nijedna od dve pritoke: Krajkovačka reka i Krivajski potok ne protiču kroz naseljeno mesto.Temeperatura vode je oko 20 stepeni što u vrelim, letnjim danima predstavlja pravo osveženje za kupače svih generacija. Neretko se mogu videti i sportisti koji se na ovom jezeru pripremaju  za nastup na sportskim takmičenjima

Na njegovim obalama u letnjim danima sunča se veliki broj posetilaca ali u poslednjih godina primećen i veliki broj kampera koji ne mogu da odole,prelepoj prirodi na najšumovitijoj planini Srbije.Celo jezero okruženo je hrastovom šumom što boravak čini još prijatnijim. 

Jezero poseduje dve pritoke, a to su Krajkovačka reka i Krivajski potok. Voda je veoma čista, zahvaljujući tome što nijedna od ove dve pritoke ne teče kroz naseljeno mesto.

 Stanište je različitih vrsta ptica, riba i rakova, a u okolnim šumama ima i dosta divljači. Okruženo je hrastovom šumom, pa je vazduh ovde veoma čist. Veliki broj straza za pešačenje čine ga još atraktivnijim

Krajkovačko jezero je raj za ribolovce jer je veoma  bogato raznim vrstama riba poput beovice, sunčanice, babuške, šarana.
Zbog izuzetne prirode, bogate flore i faune,blizine velikog grada a opet dovoljno daleko od gradske buke,na poslednjih godina porasla je potraznja za kupovinom placeva u ovom kraju.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *