Beli Anđeo Info foto by Coral Sisk
Bolonja, nazvana „la dotta, la grassa, e la rossa“ (učeni, debeli i crveni), sve se više pojavljuje na radaru putnika koji vole hranu, kaže Coral Sisk,. pisac i kulinarski turistički vodič. A, sa nedavnim otvaranjem FICO Eatali Vorld, Bolonja je postala potvrđena kulinarska prestonica.
Grad je bogat kvalitetnom hranom zahvaljujući obližnjoj dolini, koja je odgovorna za najveći deo proizvodnje hrane u centralnoj i severnoj Italiji, uključujući hranu visokog kvaliteta poznatog širom sveta, poput odležanog balzamičnog sirćeta, Parmigiano-Reggiana i sušenog pršuta di Parma. Ali, Sisk kaže, „Bolonjski ponos i radost su mortadela, i biće vam teško da ovu šunku ne vidite na svakom meniju u gradu.
U stvari, meso i ugljeni hidrati su obeležje bolonjske gastronomske kuhinje, a grad je rodno mesto lazanja, taljatela al ragu, tortelona i tortelina u bujonu (način na koji uvek treba da se servira, ako pitate turiste), takođe kao manje poznati specijaliteti pasateli i gramigna.
Međutim, napominje Sisk, nedavni procvat turizma, zajedno sa reputacijom grada kao univerzitetskog grada, može otežati pronalaženje kvalitetne hrane u centru grada. Iako lokalno stanovništvo često odlazi na selo kako bi izbeglo osrednje restorane, ovih 18 mesta su ključna mesta za uživanje u svetski poznatoj bolonjeskoj kuhinji, bez potrebe za automobilom.
1. Trattoria Bertozzi
Trattoria Bertozzi je malo udaljena od utabane staze (oko 15 minuta hoda od centra grada), ali šetnja stambenim ulicama sa drvoredima očarava one koji odluče da krenu do jedne od najboljih tradicionalnih tratorija u Bolonji. Ima vrlo malo stolova, tako da je rezervacija unapred obavezna. Ne možete pogrešiti ni sa čim na meniju, ali u tratoriji se pravi jedan od najboljih tanjira graminje u gradu, vrsta šupljih makarona na vadičep. Verzija Bertozzi je ugušena u smelom, mirisnom kremu od šafrana i parmezana dotaknuto hrskavim guancijaleom i tikvicama. Imajte na umu da ima obiman vinski podrum, ali vlasnici su skoro previše skromni da bi se pohvalili njegovim sadržajem.
2. Mozzabella
Ako ste željni pice, ne idite dalje od Mozzabelle, čiji je moto „ulično dobro“. Ima dve lokacije, jednu unutar Mercato delle Erbe i očišćenu verziju u Via Pratello, popularnoj ulici za barove i druga mesta koja posećuju mlađi profesionalci i studenti. Pite su ovde al taglio, četvrtasti listovi za picu isečeni po težini, a Mozzabella prati kult prirodnog dizanja i gurmanskih preliva. Ne propustite ništa preliveno mortadelom ili parmezanom