понедељак, мај 27

TOP 10 destinacija u Češkoj za koje možda niste čuli

Beli Anđeo Info centralbohemija.cz

Centralna Češka ima toliko toga da ponudi da je ponekad teško izabrati. Naše lista za top 10 najboljih destinacija mogu da vas inspirišu, bilo da počinjete da upoznajete ovaj kraj ili ste jedan od poznavalaca Srednje Češke da upoznate malo poznate i često skrivene krajeve za turizam. Predstavljamo Vam gde bi ste mogli da idete zimi ili koje od kulturnih i sportskih događaja ne smete da propustite.Ovaj tekst će ići u nastavcima

DVORAC KARLŠTEJN

Gde da počnete da lutate po Srednjoj Češkoj nego u dvorcu, koji je simbol slavne i živahne prošlosti ove zemlje. Njegov nastanak datira iz 1348. godine, u vreme vladavine češkog kralja i cara Svetog rimskog carstva Karla IV, po čijem nalogu je i sagrađen. Karlštejn je izgrađen, između ostalog, da postane „čuvar“ retkog kraljevskog blaga – zbirke svetih moštiju i carskih krunskih dragulja. A postao je i zaštitnik ovih dragocenosti! Savesno ih je čuvao, sa kratkim pauzama, skoro dve stotine godina. Iako su vladarevi graditelji brinuli o svom poslu, bilo je neophodno da se zamak tokom svog dugog postojanja nekoliko puta obnavlja – između ostalog, obnavljan je u kasnogotičkom stilu i krajem 19. veka u duhu purizma. . Veličanstvenost dvorca će vas zadiviti spolja, a ovaj utisak će dodatno pojačati obilasci enterijera. Videćete jedinstvene sakralne prostore u svetu, kao što su kapela Časnog krsta ukrašena draguljima, zlatom i panoima iz radionice majstora Teodorika i kapela Svete Katarine, takođe ukrašena dragim kamenjem i muralima. I čak ćete videti repliku krune Svetog Vaclava!

DVORAC KRIVOKLAT

Krivoklat je jedan od najcenjenijih dvoraca u srednjoj Češkoj. Ovo sedište se vezuje i za monarha, koji nosi nadimak Otac otadžbine, odnosno Karlo IV. Ovde je boravio kao dete i kao odrastao, ali nije osnovao ovaj zamak. Krivoklat je izgrađen u 12. veku za vreme vladavine kralja Premisla Otakara II. i time jedna od najstarijih rezidencija čeških vladara, bio je i njihov omiljeni lovački zamak. Ovde je, na primer, našao utočište kralj Vaclav IV, sin Karla IV. Ovde se neprobojni monarh sakrio od zahtevne stvarnosti svoje kraljevske sudbine, i stoga je uložio velika sredstva u njeno poboljšanje. Krivoklat je postao pravi gotički biser za vreme vladavine kralja Vladislava Jagelonskog – u to vreme je bio jedna od najveličanstvenijih rezidencija u srednjoj Evropi. Poslednji aristokratski vlasnici potiču iz stare aristokratske porodice Furstenberg i njihovo doba je jedno od najsrećnijih u istoriji Krivoklata. Zahvalni smo im što je zamak ostao da stoji i nije propao. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti i brizi, sada možemo da prošetamo sobama i holovima sa retkim umetničkim zbirkama, da vidimo Veliku kulu, u kojoj se nekada nalazio jedan od najstarijih muzeja zamka, ili biblioteku od 52.000 tomova.

ZAMAK ŽLEBIJ

Od dvoraca do dvoraca… do zamka, koji je prvobitno takođe bio zamak. Gotsko sedište Žlebi se prvi put pominje 1289. godine i verovatno su ga osnovali gospodari Lihtenburga. U njegovoj priči ponovo se pojavljuje lik cara Karla IV, koji ga je kupio, a potom zaustavio svojim podanicima vlastelinskog i viteškog porekla. Kompleks zamka kakav danas poznajemo delo je kasnogotičke rekonstrukcije iz sredine 15. veka. Još jedna velika promena dogodila se u šesnaestom veku – od tada govorimo o zamku, u renesansnom stilu. Vredi napomenuti i doba kada su vlasnici bili članovi porodice Auersperg, dvorac im je pripadao do 20. veka. Tokom njihove administracije dešavale su se romantične spoljašnje modifikacije, na primer, severna fasada je obnovljena u stilu elizabetanske renesanse ili je izgrađen park u engleskom pejzažnom stilu. Promene su se odrazile i na enterijere – dodate su kolekcije oružja, slika, retkih posuđa i raskošnog nameštaja kroz koje se može zaviriti u svakodnevni život plemstva u 19. veku.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *