понедељак, мај 27

Češki kolači Pernjik – spoj tradicionalnog i modernog

infobc.rs

Barbara Irović iz Kruščice na najbolji mogući način spojila je tradiciju pravljenja čeških kolača Pernjik i moderne tokove poslastičarstva. Svoja mala umetnička dela od slatkiša prikazuje na Instagram stranici „Češki kolačići“.

Barbara je završila srednju poljoprivrednu školu u Vršcu, smer prehrambeni tehničar. Po završetku srednje škole odlazi na kurs češkog jezika u trajanju od dva semestra na Masarikovom univerzitetu u Brnu. Na polovini kursa počela je pandemija, vratila se u svoje rodno selo, a kurs je završila online.

A kako je sve počelo, kako je nastala ideja za pravljenje raznih slatkiša, otkrila je za naš portal.

„Pošto sam imala previše slobodnog vremena i nisam znala kako da ga iskoristim, počela sam da isprobavam razne recepte i objavljujem ih na jednoj stranici na internetu gde su svakog meseca birali najlepši recept koji su nagrađivali. Tako je došao i decembar kada sam odlučila da napravim pernjike i objavim recept, misleći da je interesantno jer malo ljudi zna nešto o češkoj kulturi. Nagradu za recept nisam dobila, ali sam dobila puno pohvala za svoju kreativnost i ideju da otvorim Instagram stranicu gde ću pokušati da prodajem svoje kolačiće. Na samom početku sam bila uplašena i mislila sam da u mom malom mestu ta ideja nema budućnost, ali ispostavilo se da nisam u pravu. Prošlo je nešto više od godinu dana, a ja sve više uživam u ovom poslu i trudim se da imam što više novih slatkiša u ponudi“ – kaže Barbara.

Češki kolači pod nazivom Pernjik su medenjaci koji se tradicionalno spremaju za božićne praznike i ukrašavaju se prigodnim motivima. Barbara je svoje umeće unapredila pa osim ovih medenjaka pravi torte iznenađenja, tart, sladoled popse, male i velike čokolade, lizalice, krofnice, praline.

Želi da bude aktivna i u svojoj lokalnoj zajednici. U okviru festivala „Lepota različitosti“ koji je prošle godine imao humanitarni karakter, prihod od prodaje njenih medenjaka doniran je u humanitarne svrhe za pomoć njenim sunarodicima u Češkoj koji su nastradili u poplavama. Učestvovala je u kreativnoj božićnoj radionici za mališane, gde su deca oslikavala mednjake koje je ona napravila.

U susret 14. februaru, kada slavimo ljubav, Barbara je spremila raznovrsne slatkiše koji su pravi praznik i za čulo ukusa i za čulo vida. Svoju ljubav u pripremi raznih slatkih đakonija utkala je u svaki slatkiš, a u bogatom izboru ne može se reći koji je najlepši. Ovi „slatkiši ljubavi“ su idealan poklon u vreme darivanja kada se slave ljubav, dobro vino, buđenje proleća i novog života. Svi je mogu kontaktirati preko Instagrama na stranici češki kolačići i zasladiti se predivnim slatkišima. U galeriji pogledajte fotografije samo nekih od kolača i slatkih poslastica.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *