понедељак, мај 27

‘Čarobne gljive’ mogu pomoći u lečenju depresije

Nove studije su otkrile da jedinjenje u magičnim gljivama može biti efikasnije u lečenju depresije od običnih antidepresiva.

Naučnici su proučavali efekte psilocibina, spoja koji se nalazi u određenim vrstama gljiva, na osobe s depresijom. Psilocibin povećava komunikaciju unutar mozga, što u nekim slučajevima dovodi do osećaja sreće i halucinacija nalik snu.

U studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta Johns Hopkins, psilocibin je dat 24 osobama s kliničkom depresijom tokom dve sesije. Procena depresije je završena za svakog učesnika na početku, jednu sedmicu nakon druge sesije, i ponovo nakon jednog, tri, šest i 12 meseci kasnije.

Istraživači su otkrili prosečan pad simptoma depresije od 62% sedmicu nakon druge sesije. I ne samo to, ovo smanjenje se uglavnom održalo tokom godine — čak je pokazalo i dalji pad od 11% nakon 12 meseci.

Međutim, trećina učesnika je izjavila da je počela da koristi redovne antidepresive tokom perioda praćenja od 12 meseci, a istraživači priznaju da ne mogu biti sigurni koliko je to uticalo na dugoročne rezultate.

Ali u drugoj studiji Imperial College London, 59 osoba s depresijom lečeno je psilocibinom ili običnim antidepresivom.

Obe grupe su pokazale značajan pad simptoma depresije, ali one u psilocibin grupi imale su nešto veći pad. I ovo poboljšanje je održano tokom šest sedmica sa samo dve doze psilocibina – jednom na početku i jednom nakon tri sedmice – dok je druga grupa morala svakodnevno uzimati antidepresive kako bi smanjila simptome depresije.

Skeniranje mozga učesnika takođe je otkrilo da je došlo do značajnog povećanja povezanosti između različitih delova mozga nakon uzimanja psilocibina, ali vrlo malo promena sa redovnim antidepresivima.

Autori su napisali da pacijentima s depresijom često nedostaje fleksibilnost u razmišljanju. Koautor studije David Nutt rekao je da rezultati pokazuju da psilocibin čini mozak fleksibilnijim, što bi mu moglo pomoći da razbije obrasce negativnog razmišljanja povezanog s depresijom.

Komunikacija između moždanih mreža kod ljudi koji su dobili ne-psihodelično jedinjenje (levo) ili psilocibin (desno)

Izvor: DMM.com/Kezie Smith Foto: DMM.com/© G. Petri, P. Expert, F. Turkheimer, R. Carhart-Harris, D. Nutt, PJ Hellyer i F. Vaccarino / Interface Journal / CC BY 4.0

Podeli