понедељак, мај 27

Sanjate o više sunca? Otkrijte najsunčanije gradove na svetu

Ako ne možete da prestanete da sanjate o suncu, možda biste želeli da znate gde ono najviše sija da biste mogli da spakujete kofere i krenete.

Prema web stranici za spavanje Sleepopolis, ovo su najsunčaniji gradovi na svetu i u proseku imaju najviše sati dnevnog svetla bez oblaka.

Yuma, Arizona (SAD)

Uz prosečno 4.015 sunčanih sati godišnje – to je 167 dana! — Yuma u jugozapadnoj Arizoni je najsunčaniji grad na Zemlji i jedan od najtoplijih gradova u Americi. Polovina od 10 najsunčanijih mesta na svetu nalazi se u SAD-u, a tri u Arizoni.

Oaza Marsa Alam i Dakhla (Egipat)

Marsa Alam, na Crvenom moru u jugoistočnom Egiptu, drugi je najsunčaniji grad na svetu. Ponekad se naziva i „egipatskim Maldivima“ zbog čistog mora i belih plaža, Marsa Alam ima u proseku 3.958 sunčanih sati godišnje.

I iako nije grad, egipatska oaza Dakhla, koja se nalazi u blizini centra zemlje, treće je najsunčanije mesto na listi, sa 3.943 sunčana sata godišnje.

Kalama (Čile)

Grad Kalama na reci Loa u severnom Čileu ima 3.926 sunčanih sati godišnje, što ga stavlja na četvrtu poziciju. Kalama se naziva rudarskom prestonicom Čilea zbog brojnih važnih rudnika bakra u ovoj oblasti.

Najtmurniji grad na svetu — Totoró (Kolumbija)

Kada ljudi pomisle na Kolumbiju, često pomisle na sunčano vreme. Međutim, Kolumbija je takođe dom za tri od 10 gradova s ​​najmanje sunčanih sati svake godine. Grad Totoró, oko 550 kilometara jugozapadno od Bogote, najtmurnije je mesto na svetu – ima samo 637 sunčanih sati godišnje. To je manje od 27 dana!

Izvor: DMM.com/Karen Turtle Foto: DMM.com

Podeli