понедељак, мај 27

Burj Al Babas: Tursko napušteno ‘Diznijevo selo’

Od svih napuštenih mesta širom sveta, možda jedno od najzanimljivijih – i jezivih – je Burj Al Babas, stambeni kompleks u Turskoj koji se sastoji od stotina zamkova nalik Dizniju.

Pronađen u blizini sela Mudurnu između Istanbula i Ankare, Burj Al Babas je planiran kao luksuzno selo za strane kupce.

Sarot Property Group, razvojna kompanija iz Dubaija, počela je da gradi selo 2014. Imala je planove da napravi 732 kuće nalik zamku, kao i centar za kupovinu i zabavu, turska kupatila i još mnogo toga.

Ukupni budžet za projekat iznosio je oko 200 miliona dolara, a završeno je 587 kuća koje su sve izgledale isto. Cene su bile od 310.000 dolara po kući.

Prema pisanju New York Post-a , prodato je oko 350 kuća. Ali 2018. godine kompanija je počela da ima finansijskih problema, a projekat je napušten pre nego što je mogao da bude završen.

Iako je Mezher Yerdelen iz Sarot Property Group rekao za Hurriyet Daily News 2019. da će izgradnja biti završena 2021. godine, Burj Al Babas je i danas napušten. Sablasno selo nalik Dizniju je umesto toga postalo atrakcija za turiste.

Hurriyet Daily News izvestio je 2018. da je Sarot Grupa tužena zbog oštećenja šumskog zemljišta i seče drveća za izgradnju stambenog naselja.

Mnogim meštanima se projekt takođe ne sviđa jer kuće nalik dvorcu ne liče na tradicionalne kuće u okolini.

Izvor: DMM.com/Chiare Leone-Ganado Foto: © Esin Deniz / Shutterstock.com

Podeli