понедељак, мај 27

Češka – zemlja koja ima najveći zamak na svetu

postavio Beli Andjeo Info

Okružena planinskim vencima i zaštićena gustim šumama, Češka predstavlja pravi mali vrt u srcu Evrope. Zemlja prirodnih lepota, raznovrsnih planinskih pejzaža i prelepih gradova smeštenih na stenama, sa sunčanim vinogradima, pećinama, klisurama, dolinama i melanholičnim rekama i jezerima.

Najpoznatije češke reke su Vltave i Laba. Češka ima veliki broj nacionalnih parkova i zaštićenih područja. Jedan od najpoznatijih je Nacionalni park Šumava. Češka je prvenstveno jedna od najmlađih zemalja sveta i omiljena destinacija kulturnog turizma u Evropi.

foto wikipedia

Zemlja nudi izuzetno arhitektonsko nasleđe sa impresivnim dvorcima, istorijskim mostovima i tradicionalnim gradovima, od kojih je čak 12 najatraktivnijih proglašeno svetskom baštinom od strane UNESCO-a. Osim toga, u Češkoj se organizuje više od 60 festivala i narodnih običaja tokom cele godine.

foto A.B.

Monumentalni dvorci napravljeni od cigle, koji se protežu na 78 hiljada kilometara dugoj teritoriji Češke, su možda jedna od najvažnijih karakteristika ove zemlje. Poseta istorijskim znamenitostima daje turistima priliku da upoznaju porodični način života plemićkih porodica. Obavezno istražite neki od prelepih poznatih Čeških zamaka kao što je zamak u Pragu, sa svojom dugom istorijom. Praški zamak, koji je trenutno rezidencija predsednika Republike, a bivša rezidencija Čeških kraljeva, je i najveći zamak na svetu.

foto wikipedia

U Pragu takođe postoje građevine jedinstvene arhitekture kao što je ‚‚Zgrada koja pleše‚‚ (izvorno nazvana Fred i Džindžer-poznati plesački par), koja se ističe time što dizajnom podseća na par plesača.

Možete obići i divne Bohemijske zamke, kao što je Karlštejn (30 km jugozapadno od Praga), barokne crkve i manastire i srednjevekovni grad Česky Krumlov.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *