понедељак, мај 27

DNK TESTOVI ČEHA DOKAZALI DA SU GENETSKI IZUZETNI I DA IMAJU MALO SLOVENSKE KRVI

autor ALENA NOVOTNÁ , preveo i postavio Beli Andjeo Info

Većina Čeha tradicionalno tvrdi da je slovenskog porekla, iako nam novi podaci istraživanja i DNK testovi pokazuju da je genetski identitet čeha mnogo šareniji i raznovrsniji. Česi su zapravo rezultat istorijskog mešanja raznih etničkih grupa koje su se vekovima naseljavale i prolazile kroz češku teritoriju. Iako su usvojili slovensku kulturu i jezik, češki genetski koreni sežu daleko van granica slovenskog sveta.

Prema genetskim podacima iz Češke nacionalne genografske baze podataka, koja je analizirala uzorke od 4.500 Čeha, genetsko nasleđe je veoma raznoliko. Nije samo jedna etnička grupa ta koja čini češki identitet, već mešavina različitih etničkih grupa koje su se mešale tokom vremena i uticale na njihove gene.

Kako je istorija migracija uticala na češku genetiku
Istorijski gledano,češka teritorija je bila raskrsnica migracionih puteva u srednjoj Evropi, koja je donela različite uticaje i mešanja genetskog materijala. Češki geni sadrže tragove Slovena, Germana i Kelta, ali i drugih etničkih grupa koje su prošle kroz njihovu teritoriju. Na primer, nemački kolonisti u 13. veku, švedski vojnici tokom Tridesetogodišnjeg rata ili francuski vojnici u Napoleonovo doba ostavili su trag na češkom genetskom materijalu.
Putovanje ka otkrivanju češke jedinstvene genetske mešavine

DNK testiranje pokazuje da svako od čeha ima jedinstvenu kombinaciju gena koju nasledjuje od svojih predaka. Genetsko nasleđe se sastoji od informacija koje se dobijaju od pradeda i prabaka. Na primer, polovinu genetskih informacija dobija se od majke, a druga polovinu od oca. Na ovaj način, genetsko nasleđe čine informacije dobijene od jedne četvrtine baka i deda. Dalje, nasledne informacije se mešaju i prenose na potomstvo, pri čemu svaka generacija donosi dalje mešanje i raznolikost.

Detaljna analiza
Analiza Y hromozoma i mitohondrijalne DNK se koristi za određivanje porekla i praćenje genetskog materijala. Y hromozom se nasleđuje po muškoj liniji, dok se mitohondrijska DNK prenosi sa majke na dete. Ovi genetski elementi omogućavaju naučnicima da rekonstruišu migracije i prate poreklo pojedinačnih loza.

Analize pokazuju da su nosioci mitohondrijalne DNK tipa H, koji se nalazi i u zapadnoj Evropi, najzastupljeniji među stanovnicima Češke. Drugi deo populacije ima mitohondrijalnu DNK tipa J, koja se pojavila sa prvim farmerama. Prisustvo drugih tipova DNK kao što su T1, T2, G, E1b1b ili R1a i R1b na Y hromozomu ukazuje na raznolikost našeg genetskog nasleđa. Slovenske krvi , Česi imaju samo oko 30%

Genetsko nasleđe nasuprot kulturnom identitetu
Važno je napomenuti da genetska analiza pojedinca nije obavezujući pokazatelj etničke pripadnosti ili kulturnog identiteta. Češko genetsko nasleđe je samo jedan aspekt onoga što definiše pojedince i članove društva. Pored genetskih faktora, tu ulogu igraju i kulturni, jezički i istorijski uticaji.
U konačnoj analizi, češki genetski pejzaž je mozaik mnogih kultura i etničkih grupa koje su se tokom vekova utkale u mrežu češkog DNK. Dakle, bilo da nose genetske tragove Germana, Kelta, Slovena ili bilo koje druge etničke grupe, Česi su prvenstveno Česi – jedinstvena mešavina nasleđa koja formira njihov kulturni i genetski identitet. Češki geni ne samo da pričaju priču o prošlosti, već povezuju i sa budućnošću.

Zdroj: Shutterstock

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *