понедељак, мај 27

 Dodeljene sajamske nagrade

   Postavio Energy press Foto E.V.

U okviru 57.Niškog sajma knjige danas su dodeljene  tradicionalane sajamske nagrade.

Nagrada PRESAD MUDROSTI za kompletnu produkciju dodeljuje se Izdavačkoj kući „Prometej“ iz Novog Sada. Nagrada se dodeljuje za produkciju koja se izdvaja raznovrsnošću i poštovanjem svih aspekata – od odabira autora i tema do grafičkog i vizuelnog tretmana knjige.

Nagrada PRESAD MUDROSTI za najvredniju ediciju, dodeljuje se  Izdavačkoj kući „Geopoetika“ iz Beograda za ediciju „Retropremijere“, posebno zbog premijerno objavljenih prevoda romana Mirče Elijadea, čije je prozno stvaralaštvo ostalo u sceni naučnog kojim je stekao svetsku slavu.Nagrada PRESAD MUDROSTI za najbolje pojedinačno izdanje dodeljuje se Izdavačkoj kući „HERAedu“ iz Beograda za monografiju „Žene na tlu Srbije: Od praistorije do savremenog doba“ grupe autora. Eminantni stručnjaci iz različitih oblasti pregledno i jasno rekonstrišu kako je tekao život žene na ovim prostorima – od neolita do današnjih dana.

Nagrada INICIJAL za autorski doprinos umetnosti ili nauci, dodeljuje se „Dereti“ iz Beograda za knjigu „Srpski srednjovekovni grbovi“ autora Nikole Giljena, kapitalno delo koje prati istoriju glavnih srpskih heraldičkih motiva.

Nagrada INICIJAL za delo koje afirmiše knjigu u užem ili širem smislu, dodeljuje se Izdavačkoj kući „Lom“ za knjigu „Easy riders, raging bulls – Kako je rokenrol generacija spasla Holivud“ autora Pitera Biskinda. Reč je o kapitalnom delu gde kvalitet prevoda i dizajna odražavaju značaj knjige.

Nagrada INICIJAL za delo koje spaja sadašnjost i budućnost dodeljuje se  Izdavačkoj kući „Geopoetika“ za antologiju „Budući klasici – Naslućena antologija hispanoameričke pripovetke 21. veka“ u prevodu i izboru Ljiljane Popović Anđić i Branka Anđića. Ovaj izbor priča najavljuje buduće klasike.Nagrada OTISAK za estetski tretman knjige dodeljuje se KREATIVNOM CENTRU iz Beograda kao izdavaču koji neguje čistu likovnost u svojim izdanjima. Publikacija koja se ove godine izdvaja STRIPOTERAPIJA,autorke Ane Petrović koja je obogaćena crtežima same autorke.

Nagrada OTISAK za tehnološki tretman dodeljuje se VULKAN IZDAVAŠTVU  iz Beograda za izdanje Priče za laku noć za male buntovnice 2, autora Elene Favili i  Frančeske Kavalo.

Nagrada OTISAK za intermedijalni tretman knjige dodeljuje se izdavačkoj kući JRJ ZEMUN  iz Zemuna za knjigu Miš lavljeg srca, autora Rejčel Brajt i Džima Filda  

Tradicionalna  nagrada Niškog sajma knjiga  “Božidar Vojinović“, koje se dodeljuje pojedincu koji doprinosi afirmaciji Sajma pripalo je Biljani Miladinović,dugogodišnjem kulturnom radniku iz Niša.Biljana Miladinović aktivno učestvuje na sajmovima knjiga širom zemlje od 1996.godine kao knjižar,akviziter i prodavac.Sarađuje sa brojnim izdavačkim kućama kao što su:Lento,Prosveta,Gradina  i ostali brojni izdavači  koji se decenijama  uspešno  predstavljaju na najvećoj  svetkovini knjige.

Žiri za sajamske nagrade Presad mudrosti i Inicijal:

1. Dr Dejan Ognjanović, književnik, prevodilac i urednik iz Niša, predsednik žirija

2. Aleksandra Gojković, profesor književnsosti, književni kritičar i novinar iz Niša

3. Dalibor Popović Pop, pesnik iz Niša, predsednik Društva književnka i književnik prevodilaca iz Niša.  Žiri za sajamsku nagrada Otisak

1. Anita Milić, vandredni profesor na Fakultetu umenosti u Nišu, predsednica žirija

2. Vladan Ranđelović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu,

3. Nikola Milovanović, dipl. slikar iz Niša.

Žiri nagrade Božidar Vojinović

1.  Minja Ilijeva, pesnikinja, predsednica žirija,

2. Biljana Stanojević, pesnikinja

3. Elizabeta Vojinović, novinarka, član porodice Vojinović.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *