понедељак, мај 27

DUHOVNO BLAGO SIĆEVAČKE KLISURE 

postavio Energy  press  foto E.V.

U srcu  Sićevačke klisure nalazi se manastir Sveta Petka Iverica iz 14. veka. Naziv Iverica dodat je na ime manastira jer postoji verovanje   da su ga osnovali monasi gruzijskog manastira.
Smatra se da je crkva nastala u vreme Uroša Nejakog iako još uvek nije u potpunosti istražen njen nastanak. U Sićevačkoj klisuri u tom periodu utočište su pronalazili monasi iz okupiranih zemalja Balkana, sa Svete gore i iz manastira Iviriona koji su bežali od Osmanske sile.

 Turci su ga srušili  u 16. veku i u ruševinama je ostao sve do kraja 19. veka.Prilikom rušenja manastira,urci su na prostoru crkve sahranili 12 mladih devojaka koje su u tom trenutku bile žive i njih je kasnije manstir proglasio sveticama. Inženjerske jedinice srpske vojske su 1898. godine ponovo podigle manastir prilikom kopanja tunela za prugu. Od tog trenutka manastir prelazi u posed vojske Srbije i za starešinu manastira je postavljen vojni sveštenik. Tada dobija naziv Kraljevski srpski vojni manastir Sveta Petka Iverica o čemu svedoči manastirski pečat. 
Manastir se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja i o njemu brine Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš.

Ovaj manastir prvi je i jedini vojni manastir u Srbiji i sačuvani su materijalni dokazi o postojanju ovog statusa.

Od prvobitnog manastira sačuvani su mutvak-odžaklija starog manastirskog konaka i zarubljena kamena piramida. Prilikom okopavanja ovih ostataka pronađeni su strelje, koplje, oklop i novac iz perioda Uroša I.

Zvonik pored crkve sadrži 3 zvona. Na južnoj strani dvorišta smeštena je kapela, a na groblju pored crkve sahranjeni su i neki od inženjera koji su život izbugili dok su kopali železnički tunel. Tavanica crkve je oslikana plavim nebom sa zvezdama. Na spoljašnjosti crkve oslikan je lik Svete Petke.

Veruje se  da   treba pogledati u oči ovaj oslikani lik i onako kako je vidite, veoma srećnu ili uplakanu, govori o vašem duševnom stanju.Veliki broj vernika pohodi ovu svetinju,posebno na praznik posveen Svetoj Petki.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *