понедељак, мај 27

 Striproma-sedmi put na Nišville  Jazz Festivalu

  izvor: Nišville press  ilustracija: Igor Krstić  postavio: Energy press,Beli Anđeo.info

Međunarodni festival stripa i popularne kulture  Striporama 2022  održaće  se  sedmi put po redu, od 11. do
14. avgusta. Pokrovitelj  ovog festivala je Nišville Jazz Festival  a organizator je niška striparnica Južni Darkwood .

U Nišku tvrđavu dolaze neka od najpoznatijih imena stripa i ilustracije iz regiona i Evrope.Karlo Ambrozini, po prvi put u poseti Srbiji! Jedan od najcenjenijih italijanskih strip autora, u ekipi je autora strip serijala Dilan Dog još od osamdesetih  godina, u početku kao crtač, a zatim i kao scenarista. Kompletan je autor strip serijala Napoleon Jan Diks, urađenih za italijanskog strip giganta, kuću Sergio Bonelli Editore. Godine 2004. Napoleon je dobio nagradu strip časopisa Fumo Di China za najbolji serijal, a Ambrozini za najboljeg autora. Todor Hristov, bugarski strip crtač mlađe generacije, dolazi na Striporamu kao crtač zvanične strip adaptacije Netflixovog hita Stranger Things.Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka iz Beograda. Sarađivala je sa velikim strip izdavačima kao što su Editions Delcourt (Francuska) i Dark Horse (SAD). Njeni stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji.

Iz Zagreba u Niš dolaze RobertBob Solanović i Fran Strukan, obojica voljeni na regionalnoj strip sceni, ali i prisutni na američkoj. Solanović kao crtač avantura popularne herione Nensi Dru za kuću Dynamite Entertainment, dok je Strukan crtački potpisao naslove o takođe dve popularne stripske heroine- Crvenoj Sonji i Elviri.Saša Jovanović je dobar deo života proveo u Nišu, ali se onda otisnuo put Holandije, gde je njegovo ime i počelo da se vezuje za kvalitetne strip projekte. Najpre grafički roman Zec, a zatim i Trkač 1, dobili su pohvale od svih relevantnih strip kritičara na jakom strip tržištu kakvo je Holandsko. Prvi od dva pomenuta grafička romana dobio je nedavno i srpsko izdanje, a uskoro će se to dogoditi i sa drugim.
Igor Kordej jedan je od najcenjenijih strip crtača ne samo na području Hrvatske i bivše Jugoslavije i Evrope, već i Amerike. Crtao je za američke izdavače MarvelDark HorseDC. Originali njegovih ilustracija i stripova nalaze se u kolekcijama širom sveta, od Vašingtonske kongresne biblioteke do kancelarije Džordža Lukasa. Bio je nominovan za prestižne nagrade: najboljeg strip crtača- nagradu Eisner (SAD), i nagradu Kurtzman (Kanada). 

Igor Krstić bavi se slikarstvom, ilustracijom, karikaturom i stripom. Dobitnik je najprestižnijeg domaćeg priznanja iz oblasti kratke-strip forme, Gran prija Međunarodnog salona stripa, kao i nagrade ULUPUDS­a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine. Poznat među ljubiteljima fantazi žanra po ilustrovanju knjige Usnuli zmajevi.
Ivica Stevanović, poznat ovde i u Americi pod pseudonimom Edge Art, dobitnik je najprestižnijih domaćih nagrada za ilustraciju, koautor je Ljubaznih leševa, prvog srpskog grafičkog romana, sarađivao je sa nekoliko američkih izdavača na prestižnim edicijama. Od brojnih knjiga koje je ilustrovao izdvojićemo voljene naslove BukvarCarevo novo odeloDaj mi krila jedan krugJezik, jezik e pa šta je.
Niš će biti tema ilustracija gostiju Striporame, a njihovi radovi urađeni specijalno za ovu priliku, naći će se u zvaničnom portfoliju festivala. Domaći izdavači biće takođe prisutni sa svojim izdanjima i popustima na strip berzi festivala.
Svake večeri festivala posetioci će moći da se druže sa gostima Striporame, dobiju crtež i posvetu u Zelenom strip ateljeu koji se održava pored Press centra Nišvilla, kao i da pogledaju dve izložbe posvećene stripu: Ona se budi, koju je u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji priredila Jana Adamović,
YU strip- 45 godina kasnije, čiji je priređivač Zlatibor Stanković.
.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *