понедељак, мај 27

Fabergéova jaja

postavio Beli Andjeo Info

Fabergéova jaja naziv je za uskrsna jaja iz zbirke od ukupno oko 50 (52, računajući i dva nezavršena primerka) koje je napravio ruski zlatar Petar Karl Fabergé (nemačko-danskog porekla) za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine (Fabergé je jaja samo osmislio, izrađivali su ih u pravilu drugi majstori, od kojih je najpoznatiji Mikhail Perchin). Jaja su napravljena od skupocjenih metala i ukrašavana zlatom, srebrom, emajlom i draguljima.

Ruski car Aleksandar III. poklonio je prvo takvo jaje svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko svidio da je car nastavio s poklanjanjem skupocjenih jaja za svaki sledeći blagdan. Tu tradiciju nastavio je i njegov naslednik Nikola II.

Ruska zlatarska kuća Fabergé izradila je niz velikih uskrsnih jaja za ruske careve Aleksandra III. i Nikolu II., za obitelj Kelch te za još nekoliko naručitelja.

Prvo Fabergéovo jaje sačuvano je do danas. Preživelo je oko 50 Fabergéovih jaja, koja se smatraju remek-djelom zlatarske umetnosti.

Svako Fabergéovo jaje ima svoje ime, npr: labud, paun, ružin pupoljak, carević itd. Čuvaju se u muzejima i zbirkama kolekcionara. Najviše ih se nalazi u zbirci ruskog bogataša Viktora Vekselberga te u moskovskom muzeju na Kremlju.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *