понедељак, мај 27

Festival „Srpski Banat 2022“ u Češkom Selu 14. avgusta

 Izvor: Nacionalni savet češke nacionalne manjine

Rok festival „Srpski Banat 2022“ u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine uz podršku Ministarstva inostranih poslova Češke, European Institute od business and public education s.r.o, biće održan u nedelju 14. avgusta 2022. u Češkom Selu u opštini Bela Crkva.

Osnovna koncepcija tradicionalnog, za posetioce besplatnog festivala, je da promoviše bendove u kojima nastupaju muzičari koji su poreklom Česi. U Srbiji su upravo Česi bili glavni pokretači i promoteri muzičke kulture i njihova uloga u domenu muzičkog stvaralaštva je cenjena i priznata.Festivalu prethodi i tradicionalna gastronomska manifestacija. Paprikašijada, takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša.

Češko Selo jedno je od najmanjih sela u Srbiji i naseljeno je isključivo Česima koji su na ove prostore došli pre skoro 200 godina. Selo nema čak ni prodavnicu ali zato ima Etno muzej. Tokom Festivala Češko Selo postaje mesto gde se okuplja kako lokalno stanovništvo ove i okolnih regija tako i mnogobrojni posetioci i turisti iz Češke i susednih zemalja.

Na Festivalu „Srpski Banat 2022“ ove godine nastupaju: Harmalek orkestar, trubači iz Češke, specijalni gosti Guče 2021. godine, Knez, Crna Gora, Milena Stojanović Munja & The Twilight D.C. Srbija, Orasi, Srbija DJ Rizikko, Srbija.

Nekada je Češko Selo bilo uobičajeno mesto, gde se često sviralo te Festival ima ambiciju da napravi nezaboravnu atmosferu i ponovo oživi ovo autentično selo.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *