понедељак, мај 27

ISTINITE ČINJENICE O ORDENU MALTEŠKOG REDA

objavio Energy press

 Удружења Краљевина Србија – Kingdom of Serbia Association 

Delimo sa vama tekst koji je pripremio gospodin Gaj Ster Sejnti, istaknuti britanski pisac o plemstvu, kraljevskoj genealogiji i heraldici, u kom su dati odgovori na zlonamerne spekulacije o odlikovanjima koja je primio Prestolonaslednik Aleksandar:
Primanje ordena Čuvara krsta Malteškog i Konstantinovog reda, ne čini nekoga „članom“ reda, ako primalac nije katolik.
Drugi pravoslavni suvereni i prinčevi koji su dobili isti rang Malteškog reda su ruski carevi Pavle I, Aleksandar I, Nikolaj I, Aleksandar III i Nikolaj II. Takođe, pokojni Veliki Knez Rusije Vladimir, ruska Velika Kneginja Marija Vladimirovna, Veliki Knez Rusije Georgije i bivši bugarski Car Simeon.

Među protestantskim suverenima i prinčevima, Kraljica (sada Princeza) Beatriks od Holandije i njeni roditelji Kraljica Julijana od Holandije i Princ Bernard, svi su dobili Veliki krst Malteškog reda, kao i kralj Edvard VII od Velike Britanije i Irske. Bilo je i mnogo drugih i niko od njih se nije zakleo papi.
Što se tiče Konstantinovog reda, čiji sam vicekancelar, bugarski Kralj Simeon, Kralj Pavle i Kralj Konstantin od Grčke, svi su dobili isti čin, a da nisu morali da daju bilo kakvo obećanje papi – koji u svakom slučaju ne dodeljuje Orden. Ovaj orden je dobio i ruski car Aleksandar I. Takođe, dat je i Vojvodi od Anhalta, starešini nemačke bivše vladajuće kuće.

Istorijski gledano, Konstantinov orden je dodeljen nekolicini istaknutih protestantskih i pravoslavnih plemića kao posebna počast, a da oni nisu postali stvarni članovi Reda.
Orden Zlatnog runa, koji dodeljuje kralj Španije, takođe je orden ograničen na rimokatolike, ali postoji odredba da se može dodeliti osobama koje nisu katolici; prvi koji su ovo dobili po tom pravilu bili su britanski Princ Regent, budući kralj Džordž IV i Vojvoda od Velingtona, a dato je i ruskim imperatorima Aleksandru I i Nikolaju I i njihovoj braći, Velikim Vojvodama Konstantinu i Mihailu (svi pravoslavni), i kraljevima Pruske i Danske (protestanti), kao i mnogim drugim pravoslavnim i protestantskim prinčevima i suverenima tokom 19. veka. 1902. čak je dat kralju Tajlanda i šahu Persije.

Danas među su dobitnicima tog ordena Kraljica Elizabeta II od Ujedinjenog Kraljevstva, Princeza (bivša Kraljica) Beatriks od Holandije i Kraljica Margareta od Danske (sva tri protestanti), bivši Kralj Simeon od Bugarske i bivši Kralj Konstantin od Grčke (obojica pravoslavci), a među nedavnim primaocima bili su pokojni Kralj Husein od Jordana, pokojni Kralj Bumibol od Tajlanda, Kralj Abdulah od Saudijske Arabije i bivši Car Japana. To je primer drevnog i istaknutog katoličkog reda čije se insignije mogu dodeliti nekatolicima.
U tri primera ovih ordena, svi su dodeljeni sa insignijama kao počastima. Značajno je da su Prestolonasledniku Aleksandru dodeljene iste počasti kao i starešinama mnogih uglednih kraljevskih kuća, pravoslavnih, katoličkih i protestantskih, kao priznanje za njegov ugled i prestiž.
Gaj Ster Sejnti
Zamenik velikog kancelara
Sveti vojni Konstantinov orden Svetog Đorđa

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *