понедељак, мај 27

Todor Kobliška, nišlija slovačkog porekla 

postavio Beli Andjeo Info

Todor Kobliška rođen je 1867.godine u Dubrovniku,od oca Jožefa Kobliške vojnog hirurga iz Moravske u Slovačkoj. Poznati hirurg  oženio  se rođenom Dubrovčankom Anom Zakerija.Koliko je bio poštovan u Dalmaciji svedoči i natpis na nadgrobnom spomeniku  na dubrovačkom groblju na kome stoji da ga je podigla „dubrovačka sirotinja“.

  Todor Kobliška je  1895. godine  diplomirao na Filozofskom fakultetu Visoke škole u Beogradu.Odlukom Ministarstva prosvete i crkvenih dela iste godine postavljen je za predavača gimnazije u Nišu, gde je zvanje suplenta stekao 1898. a, posle položenog ispita 1901. godine, zvanje profesora za latinski i grčki jezik i književnost, srpski i nemački jezik.

 Profesor Todor Kobliška  bio je  član redakcije, koja je  1900. godine u Nišu pokrenula i  izdavala časopis „Gradina“, prvi književni časopis na užem području Balkana.U ovom izuzetnom časopisu za književnost  objavljivana  su i prevodjena dela renomiranih  evropskih pisaca. Najzaslužniji za to  bio je profesor  Todor Kobliška, koji je u redakciji  obavljao dužnost  urednik rubrika za stranu književnost i koji je  najveći broj objavljenih tekstova preveo sa francuskog, italijanskog, nemačkog i latinskog jezika .

Srbija, a posebno grad Niš,koji je bio mešavina orjentalnog  i evropskog načina života, dugi,inspirativni razgovori sa intelektulanim krugom u ondašnjim kafanama  brzo su osvojili profesorovo srce.Todor Kobliška je i zvanično zatražio prevođenje u srpsko podanstvo, i dobio, kako doslovce piše: „Svedočanstvo Todoru Kobliški, nastavniku Niške gimnazije, rodom iz Dubrovnika u Dalmaciji i Austrougarskoj… kojim se on ima od dana… položene zakletve smatrati za prirođenog sožitelja srpskog“.

Svedočanstvo je Ministarstvo unutrašnjih dela izdalo 3. novembra 1898. godine .U niškoj Sabornoj crkvi, po pravoslavnom obredu, venčao sa Katicom Nikolić, a njihov sin Dušan je bio jedan od najstarijih školovanih građevinskih inženjera u ovom delu Srbije.Dr Slobodan Kobliška, Todorov unuk bio je  predsednik Upravnog odbora kluba  Kobliška, profesor, a dugo vremena obavljao je i funkciju dekana Građevinskog fakulteta u Nišu. Prof. dr Slobodan Kobliška je upravo  najzaslužniji što je  nakon mnogo decenija  objavljena  knjiga njegovog deda Todora Kobliške ‚‚Rečnik misli i izreka .Nišlija slovačkog porekla,Todor Kobliška nosilac je  Ordena Svetog Save.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *