понедељак, мај 27

Praško Narodno Pozorište obeležava 154. godišnjicu osnivanja

Narodno pozorište u Pragu danas slavi važnu godišnjicu

Sto pedeset četiri godine od kada je , 16. maja 1868. godine, položen kamen temeljac zgrade, koja je postala simbol češkog nacionalnog preporoda.

Izgradnja Narodno pozorišta u Pragu je jedan od najupečatljivijih događaja u češkoj istoriji sa desetinama hiljada ljudi koji slave novorođeno poverenje u češku kulturu. Svaki region je te davne 1868. godine donirao je svoj kamen i tako doprineo osnivanju pozorišta 16. maja 1868. godine.

Mnoge važne ličnosti iz češke kulturne i političke sfere udarale su po kamenu pozlaćenim čekićem. Jedan od njih je bio kompozitor Bedrih Smetana, čija je opera Dalibor, komponovana specijalno za tu priliku, premijerno izvedena tog dana. Međutim, tačan broj prvobitnih kamena ugradjenih u temelj danas nije poznat. Razvoj sopstvene kulture, češkog jezika i češkog obrazovanja, rezultirao je formiranjem nezavisne države pre 100 godina.

U uređenju ovog istorijskog zdanja učestvovao je niz značajnih savremenih umetnika. U foajeu na prvom balkonu nalaze se slike Mikolaša Aleša i Františeka Ženišeka.

Drugu etažu je oslikao Vojteh Hinais u slavu i posvećenost češkom narodu koji je učestvovao u obnovi Narodnog pozorišta. .

Iznad luka nalazi se čuveni slogan „Nacija za sebe“, koji izražava značaj Narodnog pozorišta za češku naciju. U pozorištu se nalaze i orgulje.

Požar u Narodnom pozorištu – nacionalna katastrofa

  1. avgusta 1881, samo dva meseca nakon svečanog otvaranja, izbio je požar i uništio bakarnu kupolu, gledalište i scensku zavesu pozorišta. Taj dan je postao najgori petak u istoriji češke nacije i odmah je izazvao ogromnu odlučnost za novo prikupljanje sredstava. 45 odsto građana Praga dalo je donacije za ponovno otvaranje Narodnog pozorišta za javnost 1883.

Narodno pozorište je glavna scena Češke Republike. Čine ga četiri umetnička dela – Opera, Drama, Balet i Laterna magika. Pozorište umetnički upravlja sa četiri scene: Narodnim pozorištem, Državnom operom, Imanjskim pozorištem i Novom scenom.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *