понедељак, мај 27

KITIRA – OSTRVO GDE JE ROĐENA AFRODITA

izvor:ferryhopper.com Energy press

Kitira, se nalazi na mestu gde se spajaju Jonsko, Egejsko i Kritsko more. Ovo je zaista posebno ostrvo koje posetiocima nudi mnoštvo različitih iskustava. Kithira kombinuje tipične ostrvske pejzaže kojima dominiraju strme litice i tirkizne vode sa oblastima guste vegetacije sa vodopadima .Ostrvo, koje se smatra rodnim mestom Afrodite, ima dugu istoriju, o čemu svedoče različita arheološka nalazišta, pećina koja je služila kao vizantijska crkva i naselja sa impresivnom venecijanskom arhitekturom.

Osim znamenitosti i predivnih plaža, Kitira je idealna destinacija za opuštajući i miran odmor, a istovremeno nudi mogućnost za večernje izlaske i aktivnosti u prirodi. Selo Kapsali se smatra centrom noćnog života. Naći ćete barove, kafiće i restorane sa odličnom kuhinjom u raznim selima u unutrašnjosti Kitere ili na moru. Osim toga, ako volite tradicionalne plesove i muziku, tokom leta postoje veliki festivali. Ne zaboravite da posetite Horu, koja će vas očarati svojim venecijanskim zamkom, starim vilama i uskim uličicama.

Plaže u Kitiri

Plaže Kitere će vas očarati svojom divljom lepotom i tirkiznim kristalno čistim morem. Organizovane ili puste, sa šljunkom ili peskom, sve plaže su predivne i očaravajuće..

Kaladi: Jedna od najpoznatijih plaža na ostrvu. Tirkizna voda, šljunak i pećina koja vodi do manje plaže čine predivno okruženje.

Melidoni: Plaža sa barom na plaži i suncobranima, ima fini pesak, čistu plavu vodu i pogled na impresivno stenovito ostrvo Čitra. Pristup ili zemljanim putem ili čamcem iz Kapsalija.

Bakar: Veoma lepa plaža sa šljunkom i kristalno čistim morem, ima kantinu, suncobrane i ležaljke.

Diakofti: Plitke tirkizne vode i beli pesak podsećaju na egzotično ostrvo! Nalazi se pored glavne luke Kitere.

Kalami: Relativno teško dostupna plaža, sa oko 15 minuta pešačenja i kratkim spuštanjem na kraju rute (postoji konopac). Očaravajući pejzaž sa svojim dubokim plavim, dubokim vodama i divljom lepotom nagradiće vas za vaš trud.

Avlemonas: Potok ispred slikovitog ribarskog sela Avlemonas je idealan za ronjenje sa okolnih stena! Tirkizne vode i palme odnose se na egzotična mesta.

Kapsali: Uređena plaža ispred kosmopolitskog naselja Kapsali. Nudi mogućnost za sportove na vodi i prekrasan pogled na zamak Chora.

Kakia Lagada: Uređena plaža sa suncobranima i kantinom. Dodeljuje mu se „plava zastava“

Aktivnosti i atrakcije u Kitiri

Kitira nudi toliko različitih atrakcija da nećete znati šta prvo da pogledate! Srednjovekovna naselja, arheološka nalazišta, vizantijski spomenici, staze sa bogatom vegetacijom koje vode do magičnih pećina, klisura i vodopada čekaju da ih otkrijete. Neka od mesta koja svakako treba da posetite na ostrvu su:

Pećina Aja Sofija: Atmosferska pećina koja je funkcionisala kao crkva tokom vizantijskih vremena. Kameni ikonostas krase dobro očuvane agiografije KSIII veka.

Stenovito ostrvo Čitra: Ovde ćete naći veličanstvenu pećinu sa bistrom plavom vodom koja podseća na bazen, retke ptice i cveće, ali i foke! Pristup bilo privatnim čamcem ili brodom kapetana Spirosa koji polazi iz Kapsalija.

Venecijanski zamak: Najkarakterističniji spomenik ostrva, dominira liticom iznad Chore. Sadašnji zamak sagradili su Mlečani u 16. veku.

Grad zamak Paleohora: Takozvana „Mistras of Kithera“, jedna je od najvažnijih istorijskih atrakcija ostrva. Ovo su ruševine stare srednjovekovne prestonice, podignute u 12. veku. od Monemvasita i uništena je u 16. veku. od zloglasnog Barbarose! Lokacija je zaista odlična.

Vodopad Neraida i vodenice u Milopotamosu: Pratite markiranu stazu koja počinje od glavnog trga naselja, istražite očaravajuću prirodu i otputujte u prošlost Kitere! Važno: ruta zahteva pažnju.

Tsakonas klisura: Za one koji vole planinarenje, staza počinje od trga Mitata.

Hrana u Kitiri
U Kitiri ćete naći mnoge odlične lokalne proizvode i ukusna tradicionalna jela.Čuveni dvopeci od ulja,Med od timijana, Rozete, slatke sa bademom, medom i šećerom, Pastičeto, desert sa svežim puterom, vanilijom i džemom od dunja, Faturada, liker napravljen od cipura, cimeta i voća, Maslac cikoudo, ljuti sir, Tsirigotiko kobasica, Patlidžani sa kiselim trahanom, Prženi pasulj, tanjir sa pasuljem

Savet: Na nedeljnoj pijaci u selu Potamos naći ćete proizvođače koji prodaju svoje proizvode. Obavezno uzmite krupnu morsku so, origano, timijan i kapare!

U Chora of Kithera ćete pronaći sve potrebne sadržaje za vaš odmor, kao što su bankomati, supermarketi, apoteke i benzinske pumpe. U naselju Aroniadika postoji Opšta bolnica. Što se tiče smeštaja, brojni hoteli i sobe se nude ne samo u Hori, već iu drugim selima kao što su Kapsali, Logotetianika i Avlemonas. Postoji i opštinski kamp u području prekrivenom borovima u Kapsaliju.

Kitira ima aerodrom koji se nalazi u severoistočnom delu ostrva, u blizini glavne luke Diakofti. Pristup je moguć taksijem ili autobusom tokom letnjih meseci

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *