понедељак, мај 27

Nagrade Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala   

postavio: Energy press,Beli Anđeo.info   foto: Elizabeta Vojinović

Žiri  u sastavu Jocelyn Pook, Nataša Gvozdenović, Igor Burićje odlučio da nagradu za najbolju predstavu dodeli „Balkanskom bordelu“ Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj (La MaMa Njujork u saradnji sa Atelje 212, Moj Balkan i Qendra multimedia).

Bazirana na Eshilovoj trilogiji „Orestija“, dramaturgija predstave sadrži i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pogotovo Balkana, na kojem su skorašnji ratovi ostavili ozbiljne posledice. „Balkanski bordelo“ predstavlja izuzetan rad umetnika koji su uspeli ne samo da ispričaju priču, nego da nas uvuku duboko u svet sukoba između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada… Svi pozorišni elementi predstave su veoma dobro izbalansirani i predvođeni briljantnim glumačkim kreacijama.-navodi se u obrazloženju žirija

 Nagrada za najbolju upotrebu muzike dodeljena je predstavi „Crnila remiks“ Jordana Simonova (MKC Skopje: Organizacijata, Republika Severna Makedonija).

Ova predstava je vrlo originalna po tome što angažuje elemente rep muzike u jukstapoziciji sa tradicionalnim makedonskim vokalnim stilovima. Puna je prelepih melodija, ritmova i dinamike, koji proizvode svojevrsnu hip-hop operu, izazivajući snažne emocije.

Žiri se odlučio i za specijalno pominjanje za predstavu „Scooootch!“ Ameli Poirije (Les Nouveax Ballets du Nord – Pas de Calais Lille, Francuska) za veštu i razigranu upotrebu muzike i oblikovanje zvuka koji je na organski način ukomponovan u izvedbu.-stoji u saopštenju. 

Bilo je veoma pozitivno iskustvo pratiti program ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala. Osam izvedenih predstava bilo je raznovrsno i uzbudljivo za videti neke od izuzetno talentovanih umetničkih pojava.Takođe, program je sadržao i snažna dela već etabliranih umetnika. Kvalitetu svega viđenog doprinela je i ambijentalna atmosfera festivala.-rečeno je na današnjoj  konferenciji povodom dodele nagrada   Internacionalnog teatarskog Nišvil džez festivala

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *