понедељак, мај 27

Neobična staklena plaža prema legendi je nastala od suza sirene koja je plakala za voljenim mornarom

postavio Beli Andjeo Info

Staklena plaža u Kaliforniji, poznata kao “Glass Beach,” ne samo da spada među najunikatnije, već je i jedna od najfotogeničnijih plaža na svetu. Ova jedinstvena atrakcija nazvana je po glatkom, šarenom staklu koje krasi njezinu šljunčanu obalu, a njena očaravajuća lepota privlači turiste iz svih krajeva sveta, čineći je nezaobilaznom turističkom atrakcijom u slikovitom gradu Fort Bragg, smještenom na obali Mendocino Countyja.

Svojom neverojatnom slikovitošću, staklena plaža je izvor inspiracije za umetnike i fotografe koji upravo ovde traže inspiraciju za svoja remek-dela. No, ona nije samo mesto za estetsko uživanje: krije i vrednu poučnu priču koja nas uči o važnosti zaštite okoline. Ovaj dragulj prirode podseća nas na važnost čuvanja naše okoline i njene lepote za buduće generacije.

LEGENDA O NASTANKU STAKLENE PLAŽE U KALIFORNIJI

Postoji stari mit koji kaže da bi sirene plakale svaki put kad bi se mornar izgubio na moru, a njihove bi suze isprale obale kao morsko staklo. Neobična legenda o nastanku ove staklene plaže u Kaliforniji započinje upravo s jednom prekrasnom sirenom koja je volela mornara te je hrabro ukrotila olujno more kako bi mu spasila život. No, Neptun, bog mora, bio je ljubomoran na njihovu povezanost i ljutito ih je proterao u dubine oceana. Od tada, njezine suze, kao morsko staklo, svakodnevno stižu na ovaj deo obale i predstavljaju uspomenu na tragičnu ljubavnu priču.

Istina je, međutim, ipak nešto drugačija. Na ovim obalama nekada je cvetala industrija staklenih boca, a odbačene boce završavale su u oceanu. Vreme i valovi polirali su staklo, pretvarajući ga u glatke, sjajne komadiće koji su se vremenom nasukavali na obalu. Tako je nastala ova predivna plaža s komadićima šarenog stakla, kao uspomena na prošla vremena i način života koji više ne postoji.

PLAŽA SLUŽI KAO PODSETNIK NA VAŽNOST RECIKLIRANJA I OČUVANJA OKOLINE

Staklena plaža u Kaliforniji danas privlači brojne domaće i strane posetitelje svojom lepotom i neobičnim sjajem. Šetajući ovim obalama, možete osetiti duh prošlosti kako izranja iz svakog komadića stakla. Svaka boja i oblik skrivaju svoju priču, priču o nekoj davnoj boci koja je putovala dalekim morima ili o nekom izgubljenom mornaru čija se sudbina izgubila u beskrajnom oceanu.

Dok fascinantna legenda o suzama sirene nosi svoj poseban šarm i romantičnost, istina o nastanku ovog čudesnog stakla čini ga još posebnijim. Staklena plaža u Kaliforniji je podsetnik na snagu prirode, ali i na tragove ljudskog nasleđa, koji daju vrednu lekciju o važnosti očuvanja prirode. Ovde se danas prepliću mitovi i stvarnost, ljubav i gubitak, čineći ovo mesto jedinstvenim kutkom sveta koji vredi istražiti!

IZVOR: putnikofer.hr Foto: Unsplash

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *