понедељак, мај 27

Fascinantna umetnička izložba skrivena duboko pod zemljom duga je 110 kilometara, a na njoj je radilo 150 umetnika

izvor: putnikofer.hr foto Unsplash

Ako neki grad ima podzemnu, uvek vrijedi zaviriti u nju. Razlog je, svakako, što brže i jednostavnije putovanje gradom, no ponekad i neverovatna lepota. Upravo je to slučaj stockholmskog metroa, Tunnelbana, koji se često naziva “najdužom umetničkom izložbom na svetu”, dugom čak 110 kilometara. Stanice metroa u Stockholmu zaista su nešto posebno! U nastavku donosimo savete za obilazak i predlog nekoliko najpopularnijih stanica u švedskoj metropoli koje ne smete propustiti.

U STOCKHOLMU JE OSLIKANO 90 PODZEMNIH STANICA, NA ČEMU JE RADILO 150 UMETNIKA

Sam metro ima 100 stanica, a njih 90 može se pohvaliti jedinstvenim izgledom. Mnoge od njih su zapravo ogromna umetnička dela – krase ih skulpture, neobični uzorci, šareni, oslikani zidovi, mozaici, murali, lažne formacije stena….

U kreiranju najduže umetničke galerije na svetu, dosad je učestvovalo 150 umetnika, a ona se razvija, malo po malo, od 1957. godine.

NAJBOLJE VRIJEME ZA RAZGLEDAVANJE JE RANO UJUTRO  ILI KASNO NAVEČER, KAD NEMA GUŽVE

No, grandiozna umetnička dela ipak nećete pronaći na apsolutno svim stanicama tamošnjeg metroa. Neke od njih krase skromnije umetničke izvedbe ili pak skulpture, i to pogotovo kako se odmičete od samog centra grada. Dakle, ako ste ograničeni vremenom i nemate ga na pretek za istraživanje neobičnog umetničkog podzemlja, u nastavku teksta donosimo popis pet najupečatljivijih koje bi svakako valjalo posetiti.

Isto tako, kako biste izbegli gužve, u razgledavanje ove umetničke galerije najbolje je krenuti vrlo rano ujutro, sredinom dana ili pak kasno navečer tokom dana. Vikendom su za to pak pogodna nedeljna poslepodneva, osim ako nema nekih većih događanja u gradu.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *