понедељак, мај 27

Banatski festival i srpski Niš: automobilom i motorom

postavio Beli Andjeo Info

„Odlučio sam da napišem ovu knjigu ne samo da bih inspirisao druge ljude da posete Banatski festival već i da snimim neverovatno višednevno putovanje na koje smo moj prijatelj Standa i ja krenuli u rumunski region naseljen češkim iseljenicima ali i u srpski istorijski grad Niš. Ovim želim da pomognem i ljudima, koji se tokom svog putovanja u Banat odluče da pored festivala posete i druga zanimljiva mesta.
Namerno sam stavio motocikl i auto u naslov, jer će vam oba prevozna sredstva dati veliki stepen nezavisnosti od klasičnog prevoza do Banatskog festivala, odnosno vozom ili autobusom, ali će vam istovremeno omogućiti da doživite neverovatna iskustva na putu. Tokom ovog putovanja možete videti ne samo mnoštvo istorijskih spomenika iz različitih perioda, već i prirodne atrakcije i jedinstvenu kulturu koja postepeno nestaje. Češke kolonije u Banatu su istorijski primer kako su Česi uspeli da izgrade prosperitetnu kuću čak i u prvobitno negostoljubivim i napuštenim pograničnim krajevima Habzburškog carstva.
Iako zvuči egzotično, današnja Rumunija i Srbija su bezbedne zemlje, možda čak i bezbednije od nekih oblasti zapadne Evrope, i imaju magična mesta koja strani putnici još nisu u potpunosti otkrili. Zato preporučujem njihovu posetu; I sam koristim teritoriju Srbije i Rumunije za svoja putovanja u Bugarsku i druge zemlje.
Nadam se da će vas ova moja publikacija obogatiti i motivisati da posetite ne samo Banatski festival, već i Grad Niš i da upoznate tako bliska društva i istorijski ujedinjene narode, jer ovakvim učenjem i iskustvom ne samo da obogaćujemo sebe, već i produbljujemo naš zajednički identitet Evropljana“, kazao je Lukáš Lhoťan češki novinar sa bogatom biografijom.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *