понедељак, мај 27

Održana proslava povodom obeležavanja 220 godina od doseljavanja Slovaka u Kovačicu

izvor  Energy press 

Bogat kulturno-umetnički broj i veliki broj uvaženih gostiju obeležio je proslavu povodom obeležavanja 220 godina od doseljavanja Slovaka u opštinu  Kovačicu. U izjavi za Enegy press  Jaroslav Hrubik, predsednik opštine Kovačica izjavio je da je proslavi prisustvovao veliki broj uvaženih gostiju, među kojima i ambasador Republike  Slovačke  Fedor Rosoha u Srbiji kao i da je veoma ponosan  na ovaj veliki jubilej.

On je kazao da je ispred zgrade Opštine Kovačica postavljena  velika slika „Moja jedinstvena Kovačica“ koja predstavlja rezultat zajedničkog rada slikara članova Galerije naivne umetnosti. U Udruženju žena Kovačica,jednom od najstarijih i najpoznatijih u Srbiji upriličena je izložba tradicionalne slovačke narodne nošnje, istakao je predsednik Jaroslav Hrubik i dodao da se u parku  održao i Vašar rukotvorina.
Posebno je pohvalio Dečji hor iz Predškolske ustanove ‚‚Kolibri‚‚ali i nastupe brojnih gostiju, umetnika, plesnih grupa,  orkestara, kulturno-umetničkih društava iz Belog Blata, Stare Pazove, Kisača, Novog Sada, sa teritorije opštine ali i cele Vojvodine.     Posetioci su imali priliku da vide i  Dečju svadbu  staru tradicija Kovačice, koja je nedavno obnovljena. 

Nakon svečane akademije koja je upriličena u Domu kulture „3. oktobar“, program je nastavljen koncertom grupe „Duha” povodom tri decenije njenog postojanja.Nakon toga nastupila je poznata grupa „Kandračovci” iz Slovačke čiji je sponzor Evropski Institut i gospodin Vladislav Stank

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *