понедељак, мај 27

Ovo su 8 grčkih jela koje preporučuju kao najbolja!

Grčka je možda postala svetski poznata po svojoj istoriji i kulturi, ali tradicionalna grčka hrana (npr. mediteranska dijeta) je još jedan razlog zašto je mnogi ljudi posećuju.

Turisti koji su posetili našu zemlju imaju slabost prema grčkoj tradicionalnoj hrani i glasali su za najpopularnija i najukusnija jela koja uvek probaju prilikom posete našoj zemlji. Bi-Bi-Si ih je pronašao i bezrezervno ih preporučuje.

Salata od riblje ikre
Svi turisti vole tzatziki, fava pasulj i salatu od patlidžana, ali njihov omiljeni prilog je taramosalata. Pravi se od ribljih jaja i veoma je popularno jelo u susednoj Turskoj.

Masline i maslinovo ulje
Grčko devičansko maslinovo ulje smatra se jednim od najboljih na svetu i odličnog je kvaliteta. Prema mitologiji, bogovi Atina i Posejdon imali su spor oko zaštite i imenovanja Atine. Obojica su dali svoje darove, a ostali bogovi su ocenili da je najbolja Atena koja je prinela maslinu.

Ντολμάδες – listovi grožđa

Iako većina stranaca teško izgovori svoje ime, obožavaju ih i više vole da ih jedu kao hranu za prste, a postoji mnogo varijacija u njihovom kuvanju, a najčešća je jednostavno punjenje sa pirinčem i bez mesa.

Souvlaki
Nema turiste koji dođe u Grčku i ne proba čuveni suvlaki. U inostranstvu postoje prodavnice koje prave grčki suvlaki, ali se svi slažu da se suvlaki u Grčkoj iz nekog neobjašnjivog razloga ne poredi ni sa jednom drugom.

Sveža riba
Uzo je nacionalna grčka rakija i jedna od najpopularnijih dodataka morskih plodova i ribe. Stoga se očekuje da turisti mnogo preferiraju ribu i morske plodove. Lutke i cipali su proglašeni za omiljene ribe turista.

Feta

Fetu je Evropska komisija registrovala kao zaštićenu oznaku porekla. To znači da naziv „feta“ ne može da se koristi ni za jedan drugi sir sličnog sastava napravljen van Grčke i drugim postupkom koji nije isti kao tradicionalni. Iako je ova odluka izazvala mnoge reakcije drugih zemalja, ona je i dalje važeća, pa je čuveni grčki sir jedini koji ćete, čak i ako odete u inostranstvo, naći pod ovim imenom.

Ćufte od tikvica
Turisti koji su ih probali piju vodu (kao i cipuro) u njihovo ime i predlažu da ih probate sa cacikijem. Nisu pogrešili jer je to zaista jedno od najomiljenijih jela Grka.

Med
Stranci vole grčki med, a posebno slatkiše od njega. Baklava, galaktobureko i pastelija su neki od omiljenih slatkiša onih koji posećuju o zemlju.

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *