понедељак, мај 27

Parkovi prirode Češke Republike. Parkovi i rezervati u Češkoj. Nacionalni park Šumava

Rezervati i priroda u Češkoj Češka ima nevjerovatno slikovitu prirodu i ogroman broj nacionalni parkovi… U maloj zemlji možete vidjeti čak i vulkane! U Češkoj postoji 9 rezervata prirode, od kojih su 4 nacionalna. Beli Karpati. Ovaj planinski rezervat je svojevrsna granica koja razdvaja Češku od Slovačke. Godine 1996. ovo okruženje je priznato kao rezervat prirode, jer je ovdje pronađeno oko 300 vrsta rijetkih biljaka. Najbolje vrijeme za dolazak ovdje je proljeće, kada je većina biljaka u cvatu. U oblasti ovoga zaštićeno područje nalaze se gradovi: Hodoni, Uherske Gladište, Uherske Brod, Zlin. Ovdje ćete dobiti toplu dobrodošlicu u hotelima visoke udobnosti. Jizera Mountains. Ove planine odvajaju Češku od Poljske. Ovaj rezervat je prilično star, osnovan je 1968. godine. Ovdje je centralni objekat, koji se čuva, jedinstvena arhitektura. U ovom kraju ćete videti Jizer – prašumu bukve. Dođite ovdje na skijaški odmor. Krshivokpatsko. Ovaj rezervat prirode nalazi se u dolini rijeke Berounke. Ovdje rastu listopadne i mješovite šume. Vrlo je lako doći ovamo. Putovanje vozom traje samo 20 minuta. U rezervatu živi nevjerovatno veliki broj ptica – crne čaplje, orlovi, tetrijebi, tetrijebi. Slikovite šumske pejzaže zamjenjuju pogledi na jezero. Na putu se često susreću jeleni. Palava. Od 1988. godine nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje možete kušati vino uzgojeno u lokalnim vinogradima. Osim toga, postoji muzej posvećen stvaranju ovog pića. Ovo je pravi raj za sve koji vole podzemna putovanja, jer se upravo u ovom rezervatu nalazi čitava mreža podzemne pećine… Dobra vijest je da je ovdje moguć biciklistički izlet. Třebosko. Ovo je još jedno mjesto koje je pod zaštitom UNESCO-a. Od 1977. godine ovo područje je rezervat prirode. Ovdje možete iz prve ruke vidjeti kraljevske šarane, koji se uzgajaju u lokalnim jezerima. A ovdje ima mnogo jezera. Imaćete i odličnu priliku da kušate domaće bobice direktno iz grmlja – brusnice, brusnice i borovnice. Osim toga, oduševit će vas širok izbor leptira i neobičnih vrsta insekata. Takođe možete vidjeti renesansni dvorac i veliko jezero. Šumava. Od 1961. godine teritorija je pod zaštitom. Planinski lanac Šumava se proteže na 140 kilometara. Ovdje se mogu pronaći tragovi ledenog doba – osam jezera i mora čije je dno prekriveno kamenom. Šume su ovdje praktično netaknute od strane ljudi. Ako budete imali sreće, u šumi ćete uočiti životinje kao što su vidra, ris, jelen ili orao. Flora i fauna ovdje su iznenađujuće bogate. Češka Švicarska. Na ovoj granici postoji posebna mjesta- Pravchitsky Gate i Dvorac Sokolovo gnijezdo. Iznenađujuće je da je dvorac Sokolovo gnijezdo izgrađen na mjestu pivnice. A kapija Pravchitsky je kapija koju je stvorila sama priroda. Sastoje se od čvrstog kamena. Osim toga, u rezervatu ćete vidjeti ruševine mlina (sagrađenog u srednjem vijeku), dvorca Falkenstein (sagrađenog na stijeni) i druge atrakcije.

1. Nacionalni park Boemska Švajcarska je jedno od najlepših mesta u Evropi Bohemian Switzerland je najmlađi nacionalni park u Češkoj Republici. Zvanično je otvoren 1. januara 2000. godine. Površina parka iznosi 79 km2. Nalazi se u stí Regionu i graniči sa državnom granicom gdje počinje još jedan nacionalni park – Saksonska Švicarska. Glavna atrakcija parka je jedinstveni kameni grad. Ovdje turisti posjećuju vidikovac kod Etršihovice, dive se Kameničkoj klisuri i šetaju prirodnim kamenim mostom Pravcičke brane, koji se smatra simbolom Češka Švicarska… Brojni spomenici narodne arhitekture također se mogu vidjeti duž perimetra parka.

foto wikipedia

2. Park prirode Meander Plouchnitsa

Ovaj nacionalni park, smješten uz obalu rijeke Ploučnice između gradova Mimon i Česka Lipa, prostire se na površini od 270 hektara. Najveći interes za ovaj park predstavljaju nepregledne livadske šume i polja sa različitim vrstama biljaka i životinja. Priroda na ovom području je netaknuta, nema čak ni staza uz rijeku, pa je brodski turizam popularan u rezervatu.

foto wikipedia

3. Bohemian Grand Canyon – Velika Amerika

Na ovoj lokaciji sniman je čuveni Western Lemonade Joe. Nekada su ovdje dovođeni i neželjeni politički zatvorenici. Sve su to kanjoni Vapentsova, koji se zovu Velika i Mala Amerika. To je nevjerovatno lijepo mjesto nalazi se u blizini tvrđave Karlštejn na češkom kršu, ali ne dođu svi turisti koji posjete dvorac

foto wikipedia

4. Rock grad Adrshpach Najveći kameni grad u Češkoj.

Nalazi se u stenama Adrspach-Teplice – najvećem prirodnom kompleksu u srednjoj Evropi, koji inspiriše turiste i putnike još od 18. veka. Toliki broj slikovitih kutaka kao na stenama Adrshpach-Teplice nećete vidjeti praktično nigdje drugdje. Vode mnoge bizarne kamenite formacije planinarske staze do nekih se može doći samo stepenicama. Oni koji savladaju sve stepenice moći će da se dive planinskom jezeru i vodopadu Adrspaš. Na ulazu u kompleks nalazi se još jedno jezero, koje se ljeti može koristiti za izlete brodom

foto wikipedia

5. Chalupska jezero u najvećem tresetištu u Češkoj

Čalupsko jezero se nalazi na ušću potoka Vydrzha na nadmorskoj visini od 910 metara. Hrastovi, smreke i brojne druge biljke rastu oko najvećeg tresetnog jezera u Češkoj. Mala poučna staza vodi kroz močvaru do jezera na kojem se pojavljuju plutajući otoci. Do jezera se može doći asfaltom i drvenom stazom uz koju se nalaze brojne informativne table.

foto wikipedia

6. Mšenske nadimke – džinovske kamenite pečurke u Divovskim planinama

Stubovi od pješčanika u blizini Mšena izgledaju kao ogromne pečurke. Pojavile su se prirodno kao rezultat trošenja zbog činjenice da je gornji dio stijena s većim sadržajem željeza bolje odolijevao eroziji od donjeg. Ovu ljepotu možete vidjeti u rezervatu prirode Kokorzynski Dol, jednom od najvećih nacionalnih parkova u Češkoj.

foto kudyznudy.cz

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *