понедељак, мај 27

Princ poezije  među svojim sugrađanima

tekst i slika Energy press  

Miodrag Miljković scenarista i reditelj filma ‚‚Branko‚‚
U prepunoj sali  Niškog kulturnog centra  premijerno je  prikazan film„‚Branko‚‚poznatog  niškog scenariste i režisera Miodrag Miljkovića.Film je realizovan sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Turističke organizacije Gadžin Han. Film je sniman na lokacijama Niš, Gadžin  Han i Beograd.

Da li je princ poezije Branko Miljković izvršio samoubistvo ili je ubijen, jedno je od brojnih  pitanja kojima se bavi dokumentarni film „Branko“
Branko Miljković  je bio jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine dvadesetog veka, esejista i prevodilac.Miodrag Miljković scenarista i režiser naglašava da je Branko iako vanserijski talentovan ,veoma teško mogao da nađe posao kada je otišao za Beograd, u kome je iako najmlađi dobitnik prestižne  Oktobarsku nagrade bio bez stana i zaposlenja poslao je kako je  kazao Miljković, šest molbi za posao i dobio odgovore iz Podgorice i Zagreba otišao je u Zagreb u septembru 1960.godine a već u noći između 13. i 14. februara  1961. godine tragično stradao.Čovek koji šalje molbe za posao ne razmišlja o smrti?!.To su sve nelogične stvari.-kazao je Miljković.

O motivu da snimi film o jednom od najvećih pesnika, princu poezije, kako su ga još za života nazvali Miljković kaže:Niški  kulturni centar  je objavio Sabrana dela Branka Miljkovića što je davalo uvid i u njegovu privatnu prepisku pomoću tih dokumenata mogao se steći uvid u njegov privatan život koji je bio poput filma njegova vanserijska inteligencija i talenat su nešto što me je dodatno motivisalo.On je pesmu ‚‚Uzalud je budim‚‚ napisao sa 19 godina života.to je  njegova pesma nad pesmama, takve pesme obično nastaju pred kraj života, ne na početku stvaralačkog opusa.Voleo bih da zavirim u arhive  tajne policije nekadašnje Savezne Jugoslavije i gradova Zagreba i Beograda i da pročitam šta su pisali o Branku Miljkoviću.U filmu govorimo i o tim spisima ali i o mnogim drugim detaljima iz njegovog kratkog ali veoma plodonosnog života.-zaključuje Miljković. 
Miodrag Miljković scenarista i reditelj iz Niša snimio je filmove: o čuvenom Gvozdenom puku, Dragutinu Matiću, o fudbalskom klubu ‚‚Radnički‚‚..Ovoga puta sa svojom ekipom doneo je priču o najvećem pesniku 20. veka Branku Miljkoviću iz Niša.    

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *