понедељак, мај 27

Praški Orloj – Najpoznatiji astronomski sat

postavio Beli Andjeo Info

Osim što se nalazi u istorijskom delu grada koji je toliko lep, unikatan i istorijski važan da je pod zaštitom UNESC-a i što je deo svega toga, što je splet simbola, zagonetki i legendi istorije, on pokazuje i položaj zvezda, zodijaka i različita vremena.

Prag, prelepi dašak istorije ali i budućnosti Evrope. Godišnje ga posete milioni turista i čini jedan od većih turističkih centara Evrope. Nije ni čudo, Prag zaista ima šta da ponudi – od modernih sadržaja i to za svačiji ukus do duha izvornog starog grada Praga koji je sačuvao vekovima i koji sad čini jedan veliki spomenik koji priča istoriju i legende a, koji štiti UNESCO. U Pragu je obavezno posetiti veliki „Praški hrad“- jedan od najvećih zamaka na svetu, „Karlov kameni most“ i naravno „Praški Orloj“- čuveni i mistični astronomski sat, najlepši i najpoznatiji na svetu.

Praški Orloj ima izrađen poseban brojčanik koji pokazuje položaj Sunca, Meseca kao izodijačku konstelaciju i pojedine glavne planete. No to je karakteristika svakog astronomskog sata, a po čemu je onda ovaj u Pragu najpoznatiji. On na prvom mestu ima istorijsku vrednost kao i umetničku. Centaralni deo sata završen je 1410. godine i jedan je od najstarijih funkcionalnih satova na svetu. Kako je delo ranog srednjeg veka  planeta zemlja u centru pokazuje percepciju srednjevekovnog shvatanja univerzuma i sveta. Sat ima i zodijak prsten koji pokazuje položaj zvezda, a Sunce i Mesec su smešteni na posebne kazaljke koje pokazuju njihov položaj u odnosu na zvezde.

Sat sadrži i tri manja sata koji pokazuju: spoljašnji pokazuje Staro Češko vreme, centralni pokazuje srednjovekovno vreme i unutrašnji koji pokazuje Vavilonsko vreme (jedin na svetu u stanju da meri ovo vreme). Sat ima i kazaljku sa zvezdom koja pokazuje sideralno vreme. 

Sat je i neverovatno umetničko delo. Oko samog sata nalaze se četiri figure, po dve sa obe strane. Sa leva na desno gledano- prva je figura narcisa koji se glada u ogledalo, potom turčina koji klima glavom, a sa druge strane nalazi se kostur koji drži peščanik i simbolizuje smrt i škrtica koja opčinjeno gleda svoju vreću zlata. Na svakih sat vremena ove figure menjaju položaj tela. Iznad na katedrali se na punih sat otvaraju prozori i izlaz Isus i 12 apostola koji se menjaju i predstavljaju svojevrsnu atrakciju. Po samom zatvaranju prozora, figura petla koja se nalazi iznad prozora počinje da maše krilima i kukuriče.

Za ovaj sat su vezane mnoge legende kao i oslepljivanje samog umetnika, Hanuša, tako i nesreći koja može da stigne Češku ako sat stane ali i kako bi se ista mogla ukloniti…

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *