понедељак, мај 27

Rozarijum Grete Minh – na Rtnju

postavio Beli Andjeo Info

Greta i Julius Minh su bili izuzetno bogati ljudi. Rudnik „Rtanj“, vila, park šuma sa Rozarijumom, sve je to bilo u njihovom vlasništvu. Greta je bila austrijska Jevrejka koja je živela u Sloveniji i radila kao bolničarka. Sudbina je htela da Julius bude smešten u bolnicu gde je Greta radila, i tako su se upoznali. Ljubav ne poznaje granice, pa je Greta napustila Sloveniju i došla na Rtanj postavši članica porodice Minhu, koja je već bila poznata i poštovana u tom kraju.

Julius je ubedio svog oca da uloži kapital u otvaranje rudnika u Srbiji, što je rezultiralo otvaranjem rudnika kod Aleksinca i Ćićevca. Rudnik u podnožju Rtnja postao je vlasništvo Minhovih. Rudari su s mukom obavljali svoj posao, a ugalj se prevozio volovskim kolima sve do 1912. godine, kada je izgrađena pruga Paraćin-Zaječar.

Minhovi su bili odgovorni i vredni ljudi. Izgradili su žičaru, planinsku železničku prugu kojom su prevozili vagonete s ugljem, kao i parnu električnu centralu. Takođe su imali i separaciju uglja te razne radionice. Bili su dobri poslodavci koji su se brinuli o svojim radnicima i celom naselju Rtanj.

Međutim, 1915. godine, rudnik je zauzet od strane Nemaca, a Minhovi su morali napustiti Srbiju. Rudnik je bio pod nemačkom vlašću tri godine.

Nakon turbulentnih godina i gubitka mnogih dragocenosti, porodica Minh ostavila je neizbrisiv trag na području Rtnja. Iako su se suočili s izazovima i nedaćama, njihova posvećenost i ljubav prema prirodi, umetnosti i ljudima ostaju neizbrisivi deo istorije.

Danas, kada posetite Rtanj, možete pronaći ostatke tog nekadašnjeg bogatstva i veličanstvenosti. Rozarijum, koji je nekada bio oaza cveća i mira, polako obnavlja svoj stari sjaj. Možete se prošetati kroz predivan vrt pun ruža i drugog šarenog cveća i doživeti mir i spokoj koje je Greta Minh osetila dok je posmatrala vagone koji prevoze ugalj.

Priča o porodici Minh na Rtanj ima svoje uspone i padove, ali ostaje kao podsjetnik na snagu ljubavi, posvećenosti i izdržljivosti. Iako su se suočili s gubicima i teškoćama, Minhovi su ostavili nasleđe koje i danas inspiriše ljude da cene prirodu, ljubaznost i pažnju prema drugima.

Dok sedite u obnovljenom Rozarijumu na Rtanj, okruženi mirisima cveća i prirodnim lepotama, osetićete duh te prošlosti. Možda će vam se činiti da vreme usporava, a svet postaje mirniji. Ovaj prelepi vrt služi kao podsetnik da ljubav, poštovanje i dobrota nikada ne izlaze iz mode i da je uživanje u jednostavnim radostima života prava blagodat.

Dakle, kada se sledeći put nađete u blizini Rtanj planine, ne zaboravite posetiti Rozarijum i prošetati se kroz prelepi vrt. Osetite duh ljubavi i poštovanja koji je porodica Minh uspela da unese u ovo mesto.

izvor: soko-banja.org foto Dalibor Divljak

Podeli

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *